Perustuslakiasiantuntija Lavapuro STT:lle: Epärealistista saada sote eduskunnan äänestykseen ennen lomia

Perustuslakiasiantuntija, Turun yliopiston julkisoikeuden professori Juha Lavapuro pitää epärealistisena, että sote-lait saataisiin hallituksen tavoitteiden mukaisesti eduskunnan äänestykseen ennen kesälomia.

Perustuslakivaliokunta sai perjantaina valmiiksi pitkään odotetun lausuntonsa soten valinnanvapauslaista ja vaati siihen useita muutoksia.

Lavapuro arvioi työtä valinnanvapauden rukkaamisessa olevan sen verran paljon, että uudistuksen saaminen suureen saliin ennen kesälomia on hankalaa.

–  Sitä minä pidän aika epärealistisena. Voihan ihmeitä tapahtua, mikään ei ole mahdotonta, Lavapuro sanoi STT:lle.

Lain hyväksymisen ajankohdalla on merkitystä esimerkiksi tulevien mahdollisten maakuntavaalien ajankohdan kannalta.

Lavapuro näkee, että esimerkiksi perustuslakivaliokunnan edellyttämä valinnanvapauden vaiheistus vaatii eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalta paljon lainvalmistelutyötä. Hän myös muistuttaa, että lakiesitys pitää vielä palauttaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan tekemien korjausten jälkeen perustuslakivaliokunnalle.

–  Perustuslakivaliokunta järjestää sitten uuden asiantuntijakuulemiskierroksen. Siinä pitää varata aikaa valmistautumiselle ja kuulemiselle, ja sen jälkeen valiokunta kirjoittaa taas b-lausunnon. Ei tässä nyt ihan kauheasti päiviä jää niiden korjausten tekemiseen. Kyllä tietysti kesä jatkuu, mutta luulen että ainakin aika monet asiantuntijat lähtevät kesälomille tuossa juhannuksen aikaan.

Lavapuron mukaan perustuslakivaliokunta ei millään lailla kaatanut sote-uudistusta, vaan asetti tiettyjä puitteita sääntelylle.

–  Sitten se on viime kädessä hallituspuolueiden ja poliittisen päätöksenteon asia, että halutaanko toteuttaa sellainen uudistus, minkä nämä muutokset vaativat.

Uusimmat

Kotimaa

Tänään saa liputtaa lapsen oikeuksille

Syksyn ylioppilaskokeiden tulokset julki tänään

Mies kuoli ulosajossa Ylivieskassa, auto törmäsi katto edellä isoon kuusenrunkoon

Käräjillä kuullaan tänään Aarnion ex-alaista – syyttäjän mukaan miehen olisi pitänyt huolehtia tietolähteiden kirjaamisesta

Tulli epäilee virolaisen nuuskan salakuljetusorganisaation kuljettaneen Suomeen 5  000 kiloa nuuskaa

Konneveden kirkkovaltuustossa tapahtui täydellinen muutos – Virtaset nousivat vaalivoittoon

Särkilammen maja Saarijärvellä aiotaan kunnostaa – kiinteistö tulee säätiöltä kaupungin omistukseen ja siirretään sitten yhdistykselle

Kyyjärven nuoret kävivät ahkerasti uurnilla – kirkkovaltuusto valittiin kolmen sopuvaalin jälkeen nyt äänestämällä

Kinnula vahvisti kärkipaikkaansa seurakuntavaalien aktiivisimpana koko maassa – Jyväskylä nousi isojen ykköseksi

Vikatikki Haapamäellä poltti rantasaunan maan tasalle

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.