Perustuslakivaliokunta pui sote-lausuntoa – tärkeät linjaukset saattavat valmistua tai kaatua

Eduskunnan perustuslakivaliokunta yrittää tänään saada valmiiksi lausuntonsa sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapaudesta. Puheenjohtaja Annika Lapintien (vas.) mukaan valmista tulee päiväsaikaan, jos tulee.

– Mielestäni on asiallista, että valiokunta työskentelee päiväsaikaan, Lapintie sanoi kokoukseen mennessään aamukahdeksalta.

Puheenjohtajan mukaan valiokunnan työskentely on ollut asiallista ja perusteellista eivätkä tunteet ole loppusuoralla kuumentuneet.

Perustuslakivaliokunta arvioi sitä, ovatko lakiehdotukset perustuslain mukaisia. Valiokunnan sote-lausuntoa odotetaan suurella mielenkiinnolla, sillä se antaa osviittaa hallitukselle tärkeän uudistuksen aikataulusta ja toteutumismahdollisuudesta.

Valiokunta puursi sote-lausuntoaan eilen aamukahdeksasta alkuiltapäivään. Seuraava kokous on aikataulutettu tiistaille.

Zyskowicz: Hallitus ei ole kaatumassa

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz saapui kokoukseen lähes tunnin myöhässä. Hänen mielestään hallitus ei ole kaatumassa sote-uudistukseen eikä mihinkään muuhunkaan, vaan "hallituspuolueet vievät sote-uudistusta eteenpäin eduskunnassa siten kuin hallituspuolueiden yhteistyönä pitääkin viedä hallituksen esityksiä eteenpäin".

–  Se on eri asia, että eduskuntakäsittelyssä tulee erittäin paljon erilaisia yksityiskohtia koskevia muutoksia hallituksen esityskokonaisuuteen, mikä ei voi olla mikään yllätys, sillä siellä on satoja yksityiskohtia, tuhansia sivuja, Zyskowicz sanoi.

Hallituksen isoin uudistus

Sote- ja maakuntapaketti on hallituksen isoin uudistus. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on aiemmin sanonut, että soten kaatuminen johtaisi hallituksen kaatumiseen.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo puolestaan sanoi viikonloppuna, ettei kokoomuksella ole syytä tukea uudistusta, jos se ei vastaa niitä tavoitteita, joita kokoomus on sille asettanut. Kokoomuksen voi olla vaikea hyväksyä esimerkiksi sitä, että kaavaillusta maakuntien sote-menojen katosta pitäisi luopua. Samoin vaikeaa voi olla valinnanvapauden lykkääminen kovin reippaasti nykyisestä suunnitelmasta.

Kokoomuksen riveissä tuki sotelle on murentunut kevään aikana näyttävästi, kun kaksi kansanedustajaa on ilmoittanut äänestävänsä pakettia vastaan. Lisäksi pakettiin kriittisesti suhtautuva Harry Harkimo jätti puolueen.

Toisaalta kokoomus joutuu pohtimaan sitäkin, mitkä ovat sen mahdollisuudet saada valinnanvapautta myöhemmin, jos se nyt kaataisi soten ja hallituksen. Oppositiopuolueista ei löydy suurta innostusta avata markkinoita yksityisille toimijoille ainakaan kokoomuksen toivomassa tahdissa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .