Petäjäveden isku ensimmäinen Keski-Suomessa – Vastaanottokeskuksiin useita iskuja

Suomessa tehtiin viime syksyn aikana useita iskuja turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksiin ja hätämajoitustiloihin. Petäjäveden vastaanottokeskukseen tehtiin polttopulloisku torstain vastaisena yönä.

Ensimmäinen isku tapahtui Kouvolassa 25. syyskuuta, kun noin 50-vuotias paikkakuntalainen mies heitti polttopullon Keltakankaan hätämajoitustilan ovelle. Vartijat estivät palon syttymisen ja saivat tekijän kiinni. Mies tuomittiin myöhemmin vuoden vankeusrangaistukseen tuhotyön yrityksestä.

Samana päivänä Kouvolan polttopulloiskun kanssa mielenosoittajat heittelivät Lahdessa ilotulitteilla vastaanottokeskukselle saapunutta turvapaikanhakijoiden bussia. He myös heittelivät kiviä kohti turvapaikanhakijoita, avustustyöntekijöitä ja paikallisia toimittajia. Tapahtumat saivat paljon julkisuutta ja ne huomioitiin myös kansainvälisessä mediassa.

Vastaanottokeskuksena toimiva kerrostalo yritettiin sytyttä tuleen Lammilla 7. lokakuuta. Kukaan ei loukkaantunut tilanteessa. Lokakuun 19. päivä Siilinjärvellä sijaitsevan, turvapaikanhakijoiden hätämajoituksena toimivan sairaalan ulko-oveen heitettiin savukranaatteja.

Ylivieskassa Pohjois-Pohjanmaalla heitettiin polttopulloja Raudaskylän kristillisen opiston seinään 31.lokakuuta. Opistolla asuu ja opiskelee alaikäisiä turvapaikanhakijoita.

Imatran vastaanottokeskukseen heitettiin marraskuun 22. päivä savupommi. Samana päivänä Oulun Heikinharjun vasttaanottokesukksen seinään heitettiin kotitekoinen polttopullo, joka ei kuitenkaan syttynyt.

Niinisalon varuskunta-alueella sijainnut puukerrostalo tuhoutui tuhopoltossa joulukuun ensimmäisenä päivänä. Talon oli tarkoitus majoittaa turvapaikanhakijoita. Raumalla poltettiin 4. joulukuuta pienkerrostalo, johon oli tarkoitu majoittaa turvapaikanhakijoita.

Kangasalla Kaivannon vastaanottokeskuksessa pahoinpideltiin marraskuussa irakilaissyntyinen mies. Teosta epäillään kolmea suomalaista. Uhria lyötiin nyrkeillä ja puukolla. Poliisin mukaan uhriin kohdistunut hyökkäys oli varsin aggressiivinen ja oli hyvää tuuria, ettei hän saanut vakavia vammoja.

Petäjävedellä isku ennen keskuksen avaamista

Petäjävedellä keskiviikon ja torstain välisenä yönä tehty polttopulloisku on ensimmäinen Keski-Suomen vastaanottokeskuksiin.

Petäjäveden vastaanottokeskukselle tarkoitettuun rakennukseen kuitenkin tehtiin isku, kun rakennuksessa ei ollut vielä asukkaita. Iskua ei tehty vastaanottokeskuksen nykyiseen rakennukseen vaan käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen rakennukseen, johon vastaanottokeskuksen alun perin uutisoitiin tulevan.

Häiriöitä keskusten alueilla on muutenkin ollut. Esimerkiksi Puuppolan hoivasairaala Jyväskylässä  joutui useita kertoja ilkivallan ja häiriköinnin kohteeksi syyskuussa. Ilkivallalla ja häiriköinnillä  vastustettiin kiinteistöön tulevaa SPR:n ylläpitämää turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta.

Presidentti Sauli Niinistö tuomitsi polttopulloiskut uudenvuodenpuheessaan. Niinistön mukaan polttopulloiskut turvapaikanhakijoiden asuinpaikkoihin, samoin kuin vihan lietsonta ja vaino, ovat raskaita rikoksia.

– Olen itse vanhan opin juristi, silloisen lain mukaan polttopullo rakennukseen, jossa saattoi olla ihmisiä, oli nimikkeeltään murhapoltto ja sitä se on minulle vieläkin, Niinistö sanoi puheessaan.

Lähteet: STT, Yle

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .