Petteri Orpo vakuuttaa: "Hallitussopu pysyy, vaikka sote vaatii hermoja ja istumalihaksia"

Kokoomuksen ajama valinnanvapausmalli kuumentaa tunteita hallituksen sisällä eikä hallituksen hajoamisen ennakointi julkisuudessa ole laantunut. Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo kuitenkin vakuuttaa, ettei hallitus kaadu soteen.

– En kiistä, etteikö sotessa olisi otettu yhteen ja kovastikin. Kaikki nämä neuvottelut ovat vaatineet istumalihaksia ja hermoja, ja joillakin ne kestävät paremmin kuin toisilla. Nyt on sote vietävä maaliin ja se viedäänkin, Orpo sanoo Uutissuomalaisen haastattelussa keskiviikkona.

Osa kokoomuksen omastakin väestä suhtautuu kriittisesti puolueen ajamaan valinnanvapauteen. Valinnanvapausmallin tuominen myös erikoissairaanhoitoon on asia, jonka pelätään vaarantavan julkisen sektorin vastuulle jäävän osan toimintaedellytykset.

­– Hallitus ei anna sellaista esitystä, joka vaarantaa julkisen sektorin. Ei tässä haluta rikkoa toimivaa kokonaisuutta. Lain perusteet ja pykälät on kirjoitettava niin, ettei siinä ole mitään epäselvää.

Enemmän pelkoa kuin pamausta

Orpon mukaan sote-keskustelussa on enemmän pelkoa kuin pamausta. Hänen mielestään nykyinen järjestelmä on varsinainen villi länsi, jossa kunnat kokonaisulkoistavat terveydenhoitopalveluitaan.

– Suomalaiset yritykset ovat vastuullisia toimijoita. Meillä on jo nyt yli 18 000 sosiaali- ja terveysalan toimijaa, osa hyvinkin pieniä. Ei tämä meidän palvelujärjestelmä toimisi ilman yksityistä sektoria. Yksityinen sektori voi toteuttaa, mutta julkinen valvoo, ostaa ja on isäntänä.

Orpo ei niele kritiikkiä siitä, ettei kokoomus kuuntele asiantuntijoita sote-keskustelussa.

– Tämän vuosia kestäneen prosessin aikana olemme kuulleet laajasti julkisen ja yksityisen puolen asiantuntijoita. Siitä on syntynyt tämä kanta. Tietysti kipukohtia on ja yksi liittyy siihen, minkä verran asiakasseteleitä voi käyttää erikoissairaanhoidon palveluissa. Liian löysillä käyttövaltuuksilla ei asiakasseteleitä saa hyväksyä.

Kokoomuksesta on siirtynyt terveysbisnekseen useita keskeisiä vaikuttajia, viimeksi ministerin oma ykkösavustaja Joonas Turunen Mehiläiseen. Aikaisemmin entinen ministeri Laura Räty siirtyi Terveystaloon ja entinen kansanedustaja Lasse Männistö Mehiläiseen. Kuinka paljon heitä on kuultu soten valmisteluissa?

– Ei sille voi mitään, että ihmiset siirtyvät tehtävästä toiseen. Ei heillä ole mitään erityisasemaa suhteessa muihin.

"Väsymystä ilmassa"

Kokoomuksesta on siirtynyt terveysbisnekseen useita keskeisiä vaikuttajia, viimeksi ministerin oma ykkösavustaja Joonas Turunen Mehiläiseen. Aikaisemmin entinen ministeri Laura Räty siirtyi Terveystaloon ja entinen kansanedustaja Lasse Männistö Mehiläiseen. Kuinka paljon heitä on kuultu soten valmisteluissa?

– Ei sille voi mitään, että ihmiset siirtyvät tehtävästä toiseen. Ei heillä ole mitään erityisasemaa suhteessa muihin.

Valinnanvapausmalli on parasta aikaa lausuntokierroksella. Erityisesti keskusta on korostanut muodostavansa lopullisen kantansa vasta lausuntokierroksen jälkeen.

Orpo muistuttaa, ettei lakiluonnos viimeksi jäänyt perustuslakivaliokunnassa kiinni valinnanvapaudesta.

– Kaikki keskeiset elementit on jo hyväksytty. Nyt on kyse yhden lain yhden pykälän yhden momentin hiomisesta. Vaikka väsymystä on ilmassa, ei tämä siihen voi kaatua.

Oppositiossa toivotaan pääsyä mukaan soten valmisteluun.

– Parlamentaarista valmistelua ei tule enää missään tapauksessa. Missään muussa laissa Suomessa ei ole ollut niin paljon parlamentaarista valmistelua kuin tässä. Kaikki eduskuntapuolueet ovat olleet eri vaiheissa mukana tekemässä sote-uudistusta.

"Kaupungeille pitää antaa resurssit"

Hallituksen seuraava kompastuskivi saattaa olla kasvupalvelulaki, jonka sisällön viimeistelystä neuvotellaan parin viikon sisällä. Laki siirtäisi muun muassa työllisyyden hoidon tehtäviä valtiolta maakunnille. Nykyiset te-toimistot ja ely-keskukset lakkautetaan.

– On sovittu, että asiaa tarkastellaan vielä uudelleen. Kaupungeilla pitää olla resurssit ja työvälineet hoitaa kasvupalveluita myös tulevaisuudessa.

Orpo haluaisi lakiin vähintään kirjauksen, että kasvupalvelut voidaan siirtää keskuskaupungeille.

– Perustuslain mukaan erillisratkaisuihin pitää olla kunnon perusteet tai sitten ratkaisun on koskettava kaikkia kuntia, Orpo sanoo.

Muista poikkeavasta kasvupalveluratkaisusta Uudellemaalle on jo hallituksen sopu.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .