Peuran portin ikihonka kaadettiin: "Kävimme poliisin kanssa rauhallisen keskustelun"

Urakoitsijan työntekijät kaatoivat Peuran porttina tunnetun kookkaan männyn Suolahdentiellä Laukaan Kuusassa tiistaina aamupäivällä. Läheisen maatilan isäntä Pellervo Peura yritti estää ikihongan kaadon kytkemällä itsensä ketjulla puuhun viime viikolla.

Puu poistettiin tiealueelta osana Keski-Suomen Ely-keskuksen tien varsien avartamista. Avartamista perustellaan liikenneturvallisuudella.

– Urakoitsija ja poliisit tulivat paikalle aamupäivällä kymmenen jälkeen. Kävimme poliisin kanssa rauhallisen keskustelun. Partio pyysi, että etsisin lukon avaimen, että hienoa ketjua ei tarvitsisi katkaista. Näin tein, harmittelee Peura.

– Ely-keskus on luvannut tuoda puuaineksen minulle, ja sitä nyt odotan. Laiha lohtu se on. Tarjosin vielä maksutta tilan maata käyttöön, jos tienpitäjä olisi muuttanut tielinjaa sen verran, että liikenneturvallisuus olisi taattu sillä tavalla. Se ei kuitenkaan ely-keskukselle enää ratkaisuksi kelvannut.

Pellervo Peuran isoisä Matti Peura päätti suojella kookkaat kärrytien molemmin puolin olleet männyt jo 1860-luvulla. Pellervon Kalle-isä jatkoi suojelua ja sittemmin Peuran porttina tunnetut männyt selvisivät useasta tieremontista. Ely-keskus kaadatti toisen männyistä muutama vuosi sitten, kun siinä todettiin tervarososieni. Viranomaisten tekemää virallista suojelupäätöstä männyistä ei ollut.

– Kyllä tässä vahvasti tunteet olivat pelissä, mutta näin tämä asia nyt meni päätökseen. Yritin vielä Äänekosken uutta biotuotetehdasta saada imagoperusteilla puun suojelijaksi, mutta he pyysivät ottamaan yhteyttä netissä, ja minähän en nettiä käytä, kertoi Peura.

Suolahdentie on vilkas. Siinä liikkuu paljon raskasta liikennettä, ja sitä käytetään myös ylileveiden sekä korkeiden kuljetusten reittinä. Keski-Suomen Ely-keskuksesta kiinteistöpäällikkö Markku Karvonen totesi Keskisuomalaisen haastattelussa, että puu sijaitsi vain metrin etäisyydellä tien valkoisesta reunaviivasta. Karvonen mukaan ajoneuvot kasvavat jatkossa kooltaan.

 

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .