Pidennytätkö ripsiäsi? Siinä on vaaransa ripsiesi pidentäjälle

Ripsien pidennyksissä käytettävät liimat saattavat aiheuttaa työntekijöille terveysongelmia. Liimat voivat aiheuttaa hengitystieoireita, kuten nuhaa, nenän tukkoisuutta, astmaa ja ihottumaa.

Ripsien pidennyksissä käytetään kovettuvia pikaliimoja, jotka sisältävät akrylaattiyhdisteitä, lähinnä syanoakrylaatteja. Jos työntekijä esimerkiksi altistuu liimoille useasti päivässä, työssä on vaaransa.

– Vaikka liimaa käytetään vähän, tavallisesti 2–5 tippaa, työntekijä altistuu merkittävästi akrylaattiyhdisteille hengittäessään lähietäisyydellä liimaa, keuhkosairauksien erikoislääkäri Irmeli Lindström Työterveyslaitoksesta kertoo.

Altistumista voi tapahtua myös ihon kautta silloin kun liimaa pääsee työntekijän iholle. Ripsenpidennys kestää 1–2 tuntia.

Työpaikoilla voidaan suojautua vaaroja vastaan monin tavoin. Työterveyslaitos onkin koonnut ripsien pidennyksiä tekeville tätä koskevat ohjeet verkkoon (www.ttl.fi).

Työterveyslaitos on työhyvinvoinnin tutkija, kehittäjä ja asiantuntija, jonka tehtävänä on edistää työn terveellisyyttä ja turvallisuutta sekä työntekijöiden hyvinvointia.