"Pienen elämän mantraa" – Lammaspaimeneksi halusi ennätysmäärä ihmisiä

Metsähallituksen paimenviikkojen suosio jatkoi kasvuaan. Onnekkaat lammas- ja lehmipaimenet arvotaan tänä vuonna 4 767 hakemuksen joukosta. Hakemusten määrä kasvoi reilulla tuhannella edellisvuoteen verrattuna.

Jaossa on yhteensä 142 paimenviikkoa kahdessatoista paimenkohteessa, jotka sijaitsevat kansallispuistoissa ja luonnonsuojelualueilla. Suosituin paimenkohteista oli jo toisen kerran Koloveden kansallispuiston Huhtiniemen talo.

Keski-Suomessa lammaspaimenkohteita on kaksi. Pyhä-Häkin kansallispuiston Poika-Ahon tupaan haki 371 henkilöä. Isojärven kansallispuiston Luutsaareen haki puolestaan 334 henkilöä. Hakijoina voi olla niin perheitä, pariskuntia kuin kaveriporukoitakin.

– Määrät ovat isommat kuin viime vuonna. Onnekkaat arvotaan lähiaikoina, sanoo asiakasneuvoja Leena Hiltunen Metsähallituksen luontopalveluista.

Molempiin Keski-Suomen kohteisiin on tarjolla noin 15 paimenviikkoa, eli noin 30 onnekasta hakijaa pääsee paimenen hommiin. Paimenviikot ovat maksullisia.

Lammas- ja lehmipaimenet arvotaan hakijoiden joukosta ja hakijoille ilmoitetaan arvonnan tuloksesta helmikuun 2017 loppuun mennessä.

– Uskon, että lammaspaimenlomien suosien kasvu selittyy osin puskaradiolla. Kun olet luonnon helmassa, eikä mökillä välttämättä ole sähköjä, ihminen rentoutuu paremmin. Hälinä on poissa eikä ole esimerkiksi televisiota. Olemiseen, tekemiseen ja luonnossa viihtymiseen on silloin enemmän aikaa. Se on pienen elämän mantraa ja irrottautumista normielämästä, kuvaa Hiltunen.

Lampaat ja lehmät toimivat suojelualueiden perinnemaisemien hoitajina. Laiduntajat pitävät perinnemaisemat avoimina ja turvaavat niiden lajiston elinoloja. Lammas- ja lehmipaimenviikkojen konseptissa paimen vuokraa tilan viikoksi itselleen. Bonuksena tulevat eläimet, joista vastuu säilyy Metsähallituksen Luontopalveluilla.

Jokainen paimen ohjeistetaan viikon alussa eläinten hyvinvoinnin seuraamiseen ja paimenella on mahdollisuus pyytää apua paimentehtävässään yhteyshenkilöltä. Viikoista saadut tulot käytetään kyseisen kohteen ja sitä ympäröivän luonnonsuojelualueen hoitoon. Paimenet voivat halutessaan osallistua myös suojelualueiden hoitotöihin vapaaehtoisena.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .