Keuruulle nousee Tentsile-leiri, jossa voi yöpyä riippumaton ja teltan yhdistelmässä.

Pehmeä hiekoitettu polku Kinkamon Pirtin pihasta Keuruulla johtaa jyrkkää ylämäkeä hoidettuun tukkivaiheeseen varttuvaan talousmetsään. Mervi Lahtinen näyttää polulla tuoreita peuran jälkiä.

Yrittäjäpariskunta Mervi ja Hannu Lahtinen luopui 1980-luvulla pienen maitotilan lehmistä ja aloitti maatilamatkailun tarjonnan. Hannu on itseoppinut hirsirakentaja.

 

Poskijärven rannalle Keuruulle on noussut omista puista savusauna sekä 15 hengelle mökkimajoitustilat. Nyt talousmetsän kookkaisiin runkoihin on kiinnitetty Tentsile-telttoja. Ne pilkistävät puiden lomasta kuin ufot. Telttojen luokse kunttaan ei ole syntynyt vielä edes polkuja.

– Tämä tarjoaa hauskan luontokokemuksen. Mies virittää teltan puihin puolessa tunnissa, minulta vierähtää tunnin verran. Tämä teltta ei jätä jälkiä luontoon. Minä halusin makuupussin alle räsymaton ja nukkumiskokemus oli hyvin miellyttävä, sanoo Mervi Lahtinen.

 

Hannu Lahtinen ajatteli aluksi rakentaa talousmetsään pysyviä rakenteita, sitten tuli idea riippumatoista ja ulkomaisesta eräjulkaisusta jalostui Tentsile-alue.

– Näitä käytetään muun muassa luontokuvauksessa. Kuvaaja on korkealle viritetyssä teltassa turvassa maata pitkin kulkevilta eläimiltä. Nyt kun luonnon säästäminen on kovasti tapetilla, niin tämä pienen hiilijalanjäljen matkailumalli varmaan myy itsensä. Meillähän tähän kytkeytyy myös metsän uudistamista, sanoo Hannu Lahtinen.

 

Kinkamon Pirtin Tentsile Experience Camp Keuruu kuuluu vihreitä arvoja edustavaan kansainväliseen Tentsile-verkostoon. Mervi Lahtisen mukaan verkosto osallistuu ilmastonmuutostalkoisiin yövarauksiin liittyvillä puuistutuksilla.

– Jokaista Tentsile-varausjärjestelmän kautta varattua yötä kohti istutetaan kolme puuta. Telttoja myytäessä jokaista myytyä telttaa kohti istutetaan 20 puuta yhteistyökumppaneiden kanssa. Näin ollen myös Kinkamon yöpyjä osallistuu omalta osaltaan yhteisen hyvän tekemiseen luonnon monimuotoisuuden hyväksi, sanoo Mervi Lahtinen.

 

Teltan pohjat ovat ilmassa ja ne on kiinnitetty kuormaliinoilla runkoihin. Pohjan päällä on kehikollinen hyttysverkko ja tarpeen vaatiessa nukkujat voivat suojata itsensä sateelta erikseen kiinnitettävällä päällysteltalla. Pohjalla maatessa tuntuu vähän samalta kuin lepäisi trampoliinilla.

Heinäkuun puolivälissä avattava alue koostuu viidestä teltasta ja vielä rakenteilla olevasta respakodasta. Isoimmissa voi yöpyä kolme aikuista ja pienemmissä kaksi. Kaikkiaan puumajoitteissa on paikkoja 15 hengelle.

– Kun tulee elokuun pimeät yöt tähtitaivaan alla, niin se on monelle suomalaisellekin elämys. Tämä yhdistää ympäristötietoisuuden ja vahvat elämykset. Jospa tässä parissa vuodessa kertyisi panostus takaisin, pohtii Hannu Lahtinen.

 

Puumajoitetelttoja voi varata yksityiseen majoitukseen ja erilaisiin tapahtumiin. Telttoihin pääsee yöpymään heti alueen respan eli kodan valmistuttua. Sen kokoaminen on jo pitkällä.

– Hannu on kovasti pedantti puurakentaja eikä oikein malta delegoida tehtäviä muille. Olemme ajatelleet, että alue saadaan kunnolla käyttöön heinäkuun puolivälissä.

– Meillä on puumajoitteiden lisäksi tarjolla perinteistä mökkimajoitusta, savusaunomista ja elämyksellistä luontomatkailua. Tämä on elämäntapayrittämistä, sanoo Mervi Lahtinen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .