"Pienen limpun kokoiset veriset vaahtokokkareet" – Syyrian kaasuisku palautti lääkärin mieleen muistot Tansaniasta

"Kaikki tiedot uhrien oireista viittaavat organofosfaatteihin kuuluviin erittäin voimakkaisiin hermomyrkkyihin".

Hermomyrkky sariini tappaa nopeasti ja erittäin julmalla tavalla. Alustavien tutkimusten mukaan Syyrian tiistaisessa kaasuiskussa käytettiin hermokaasua.

Kuopiolaislääkäri ja Itä-Suomen yliopiston yleislääketieteen professori (emeritus) Olli-Pekka Ryynänen sanoo, että kaikki tiedot uhrien oireista viittaavat organofosfaatteihin kuuluviin erittäin voimakkaisiin hermomyrkkyihin. Samaan ryhmään kuuluvia hermokaasuja ovat esimerkiksi juuri sariini ja tabuiini.

– Potilas kouristelee ja oksentelee, lopulta hengitys lamaantuu. Suusta ja nenästä tulee veristä vaahtoa. Selvä oire on myös se, että pupillit menevät niin pieniksi, että näyttävät katoavan kokonaan, Ryynänen sanoo.

Ryynäsen mukaan hermomyrkkyiskun kohteeksi joutuneen kuolema on nopea ja kivulias. Vakaviin oireisiin kuolee heti ja moni ei ennätäkään edes sairaalaan. Pienetkin pitoisuudet riittävät surmaamaan ihmisen.

Hermokaasuilta on myös käytännössä mahdoton suojautua, sillä ne kulkeutuvat kehoon paitsi hengitysteiden kautta, myös ihon läpi.

– Näytteitä keräävät tutkijat joutuvatkin suojautumaan avaruuspuvulla, jos menevät tällaisille alueille.

Kamalaa katsoa vierestäkin

Sariinimyrkytykseen on olemassa vastalääke, atropiini. Hoito pitäisi aloittaa heti.

Olli-Pekka Ryynänen ihmetteleekin sitä, ettei Syyrian uutiskuvissa ole ainakaan näkyvissä atropiinihoitoa.

– Näyttää siltä, että potilaille annetaan vain happea. Atropiini on tunnettu vastamyrkky, mutta eikö heillä ole sitä? Se on ihan klassinen myrkky, eikä mitenkään vaikea valmistaa tai saada.

Ryynäsen tietämyksen mukaan Suomen armeijakin varustaa sotilaat atropiiniruiskulla.

– Sen voi pamauttaa reiteen ja saa ensihoidon myrkytykseen. Mutta ei niin pienellä määrällä hoideta kuin lievät oireet heti alussa.

Ryynänen on itse hoitanut hermomyrkkyjen uhreja 1980-luvulla Tansaniassa. Maassa raivattiin silloin vihamiehiä pois tieltä parationia sisältävällä rotanmyrkyllä. Kauppanimellä Bladan myyty erittäin vahva myrkky on kielletty Suomessa.

– Mutta täytyy muistaa, että minulle myrkytyspotilaat tulivat yksi kerrallaan. En voi edes kuvitella, millaista on, kun potilaita tulee yli 80 kerralla.

Ryynäsen mukaan sariini ja muut organofosfaattien joukkoon kuuluvat hermomyrkyt ovat aseista kamalimpia. Hänen mieleensä on jäänyt verinen vaahto, jota kerääntyi pienen limpun kokoisina kokkareina pitkin sairaalan lattioita.

– Hercule Poirotia katsomalla voi luulla, että myrkytys on siisti tapa kuolla. Se on kamalaa katsoa vierestäkin. Potilaat kuolivat käsiin vartissa sairaalaan tulonsa jälkeen ennen kuin pääsin kiinni siitä, mistä on kyse, Ryynänen muistelee kokemuksiaan.

Sariinimyrkytyksen saaneen potilaan hoito atropiinilla voi kestää useita vuorokausia. Olli-Pekka Ryynänenkin joutui Tansaniassa unohtamaan kaikki annosteluohjeet.

– Atropiinia laitettiin suoneen minuutin välein, kunnes potilaan pupillit alkoivat laajentua. Annokset olivat monikertaisia ohjeisiin nähden.

Kaikki oireet loppuivat heti kun atropiinia oli tarpeeksi kehossa.

– Mutta kun atropiinin annostus lopetettiin, myrkytysoireet tulivat päälle uudelleen. Lopulta huomattiin, että vastamyrkkyä on annettava ainakin 3–4 vuorokautta.

Syyrian piti hävittää kemialliset aseet

Syyrian hallinnon tekemässä kaasuiskussa kuoli viime tiistaina ainakin 86 ihmistä, joidenkin tietojen mukaan yli 100. Turkin terveysministeriön mukaan uhreista löytyi ruumiinavauksissa merkkejä kemiallisten aseiden käytöstä.

Sariini on hajuton ja mauton hermokaasu. Sariini kehitettiin alun perin Saksassa vuona 1938 torjunta-aineeksi. Kyseessä on erittäin myrkyllinen hermokaasu, jonka aiheuttamat oireet riippuvat altistumisajan kestosta.

Alustavien tutkimusten mukaan Syyrian toissapäiväisessä kaasuiskussa käytettiin hermokaasu sariinia. Syyrian armeijalla on tiettävästi ollut sariinia, VX-hermokaasua ja sinappikaasua.

Syyria oli lupautunut hävittämään armeijansa hallussa olleet kemialliset aseet ja niiden raaka-ainevarastot ulkomaisissa laitoksissa. Kemiallisia aineita hävitettiin muun muassa Ekokemillä Riihimäellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.