Erä viallisia seteleitä liikkeellä – rahoissa väärät kuvat

Suomen Pankin setelipainossa sattuneen teknisen vian vuoksi on pieni erä vääriä seteleitä päästetty liikkeelle. 50:n ja 100 markan seteleiden kuvat ovat menneet sekaisin siten, että 50 markan setelissä on Alvar Aallon kuva ja 100 markan setelissä Jean Sibeliuksen kuva. Kuten kaikki tietävät, oikeissa seteleissä kuvat ovat juuri päinvastaisessa järjestyksessä.

Sekaannus johtuu digitaalisen painotekniikan kangertelusta, johon liittyy vielä tietokoneen syöttöhäiriö. Asia on jo korjattu, mutta vuonna 1999 painettuja viallisia seteleitä ehti lähteä maailmalle Suomen Keskisuurten Setelien varaston viime torstain viikkotyhjennyksen yhteydessä.

Tarkkaan ei tiedetä, miten suuri erä epäkelpoja rahoja on markkinoilla, mutta jokaisen kannattaa vilkaista varmuuden vuoksi lompakkoonsa. Viallisia seteleitä ei pidä hävittää, sillä ne ovat arvotavaraa, mutta eivät kelpaa maksuvälineinä.

Vialliset setelit vaihdetaan uusiin. Koska pankit eivät lauantaisin ole auki, on entiseen Suomen Pankin taloon Jyväskylän keskustaan avattu seteleiden vaihtopiste. Se löytyy Kirkkopuiston nurkalta, Meritan konttoria vastapäätä.

Vaihtoruljanssi alkaa tänään 1. huhtikuuta kello 10 ja jatkuu iltakahdeksaan. Mikäli vaihdettavien seteleiden arvo ylittää 1000 markkaa, tarjotaan vaihdon palkaksi vaihtajalle vielä munkkikahvit.

Aprillipila julkaistiin Keskisuomalaisessa 1.4.2000. Seuraavan päivän lehdessä kerrottiin, että samassa lehdessä ollutta uutista Tapionkatu 2:een valmistuvan talon madaltamisesta oli myös luultu pilaksi. Juttu faktoineen oli kuitenkin ollut täyttä totta: valmistuvan talon ylintä kerrosta oli sahattu metrin verran matalammaksi. Syy tähän oli se, että uuden rakennuksen täystäslinja piti saada samalle tasolle Alvar Aallon suunnitteleman Aira-talon räystäslinjan kanssa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .