Pienituloinen saa reippaasti vähemmän vanhempainrahaa kuin hyvin tienaava

Vanhempainvapaiden vähimmäistuet ovat jääneet pahasti jälkeen muusta perusturvasta, arvioivat STT:n haastattelemat asiantuntijat.

Pienituloisille ja työttömille vanhemmille maksettava päiväraha on noin 24 euroa. Tukea päätettiin vastikään nostaa vajaalla eurolla.

2 500 euron kuukausiansioilla päivärahaa saa noin 70 euroa. 5 000 euron ansioilla tuki nousee 115 euroon.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Kelan tutkijat pitävät minimipäivärahaa liian alhaisena.

– Se on selvä asia, että se aiheuttaa epätasa-arvoisuutta pätkätyöläisille tai niille, jotka eivät ole ehtineet työelämään lainkaan, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Minna Salmi.

– Toisaalta on haluttu kannustaa, että ihmiset saisivat lapsen aikaisemmin. Nämä ovat vähän ristiriidassa keskenään.

Salmen mielestä ansioihin sidottu perhevapaamalli on kuitenkin perusteltu. Ansiosidonnainen korvaus on hänen mukaansa pääperiaate maissa, joissa ylipäätään maksetaan korvauksia perhevapaista. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ei ole mitään lakisääteisiä vapaita.

Myös Kelan vanhempi tutkija Anita Haataja pitää tulosidonnaista mallia järkevänä. Suomessa vanhempainvapaakaudella maksettava tuki on keskimäärin 70 prosenttia ansioista.

– Vanhempainrahoissa kysymys on siitä, että kun lapsi syntyy, voi saada vapaata työstä. Niillä, joilla on työsuhde, syntyy ansionmenetyksiä. Minusta on aika oikeudenmukaista, että meillä on ansiotuloja korvaava järjestelmä.

Tulosidonnaiset päivärahat kustannetaan työnantajien ja työntekijöiden maksamilla sosiaalivakuutusmaksuilla.

Uusimmat

Kotimaa

Kankaan piippuun asennettu antennirypäs herättää harmitusta Jyväskylässä – Keski-Suomen museon amanuenssi: "Eihän se mikään kaunis lisä ole"

Nelostien uudet kameratolpat tulevat harkiten paikoille, joissa onnettomuusriski on suuri

Myrskytuuli katkaissut sähköt sadoilta ihmisiltä Keski-Suomessa, korjaustyöt jatkuvat iltaan – "Odotettua parempi tilanne"

Keskusta haluaa kotiapua lapsiperheille sekä joustoa perusturvan tilkkutäkkiin

Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa

Valtralla pääsee lokakuussa pikatyöhaastatteluun – yhtiö hakee yhteistyöllä osaajia traktorituotantoon

Kirkkopuiston pysäköintilaitoksen rakennusluvat vetämään ensi viikolla – katso näyttävistä havainnekuvista, miten kiistelty parkkiluola muuttaa keskustaa

Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa – Sipilän mukaan keskustasta on luotu iljettäviä mielikuvia

Pääministeri Juha Sipilä Jyväskylässä: Keskusta maalattiin arvonurkkaan luottamusäänestyskeskustelun yhteydessä

Jäikö pakastin tyhjäksi kesän herkuista? – Paviljongilla järjestettäviltä Wemmin markkinoilta saa lähiruokaa ja käsitöitä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.