Pienten kuntien oppilaille parempia numeroita

Pienissä kunnissa peruskoulun päättöluokkalaisten keskiarvo on usein korkeampi kuin suuremmilla paikkakunnilla. Tuoreimpien, viime keväisten, keskiarvotietojen perusteella Suomen välkyimmät nuoret asuvat Hailuodossa ja Utsjoella.

Noin tuhannen asukkaan Hailuodossa peruskoulun päättäneiden keskiarvo on 8,66. Suomen pohjoisimmassa kolkassa Utsjoella keskiarvo kipuaa 8,42:een. Kolmanneksi tulevat Kauniaisten nuoret 8,25:llä.

Kahdeksan keskiarvorajan ylittää kaikkiaan 46 suhteellisen pientä kuntaa ja kaupunkia. Samaan yltää ainoastaan yksi Suomen suurista kaupungeista: Espoossa keskiarvo on tasan kahdeksan.

Suomen matalimmat keskiarvot laskettiin viime keväänä Hangossa. Siellä suomenkielisten yläkoulujen oppilaat siirtyivät jatko-opintoihin 7,23 keskiarvolla ja ruotsinkielisen yläkoulun 7,89:llä.

Heikoimman Hangon ja vahvimman Hailuodon suomenkielisten päättöluokkalaisten keskiarvoissa on yli numeron ero. Keskisuomalainen selvitti peruskoulun päättäneiden oppilaiden kuntakohtaiset keskiarvot Opetushallituksen yhteishakurekisterin tietojen perusteella.

Opetushallitus ei itse tilastoi koulukohtaisia keskiarvotietoja.

Keskiarvon perusteella maan huonotasoisin yläkoulu on Helsingin Naulakallion koulu 6,09:n keskiarvolla. Maan paras puolestaan on Helsingin Saksalainen koulu 9,13:lla. Koulujen keskiarvoero on yli kolme numeroa. Pääkaupunkiseudun kaupunkien väliset keskiarvoerot ovat suuria.

Keskiarvojen isot erot näkyvät myös monilla muilla kaupunkiseuduilla. Numerot näyttävät heltiävän helpoimmin juuri yhden koulun paikkakunnilla.

Nuoret siirtyvät jatko-opintoihin yli kuntarajojen. Pienten kuntien nuoret ovatkin jatko-opinnoissa kaupunkilaisnuoria paremmassa asemassa. Jos esimerkiksi Hailuodon yläasteen käynyt nuori hakeutuu naapurikuntaan Ouluun lukioon, on hän selvästi paremmassa asemassa kuin oululaisnuoret.

- Tässä on selvä selvityksen ja arvioinnin paikka. Näin ei saa olla. Asia on tasa-arvon kannalta hyvinkin tärkeä, koska jatko-opintojen suunnittelu ratkeaa päättöluokan arviointien perusteella, kommentoi pääsuunnittelija Esko Korkeakoski Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitokselta.

Korkeakoski epäilee huimien keskiarvoerojen johtuvan koulujen todellisista arviointieroista.

Norssi ja Voionmaa maakunnan parhaat

Myös Keski-Suomessa keskiarvot vaihtelevat. Keskiarvoltaan korkeimman Kannonkosken ja matalimman Kivijärven välillä on lähes puolen numeron ero.

Maakunnan parhaat koulut ovat jyväskyläläiset Normaalikoulu ja Voionmaan koulu yli 8,3 keskiarvoillaan. Niiden kannoilla seuraavat pienten kuntien ainoat yläkoulut.

» Lue lisää maanantain Keskisuomalaisesta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.