Pihlajalinna jättää kokeilun kesken – liian kalliita hoidettavia

Perusterveydenhuollon valinnanvapaus jatkuu Jyväskylässä vuoden loppuun.

Jyväskylän valinnanvapauskokeilu on osoittautunut kannattamattomaksi Pihjalalinnalle, joka luopuu kokeilusta lokakuun lopulla eli noin kaksi kuukautta etuajassa. Muut toimijat jatkavat kokeilua sosiaali- ja terveysministeriön tuella tämän vuoden loppuun asti. Pihjalalinnan lähdettyä jäljelle jäävät Mehiläinen, Medics24 ja Terveystalo.

Pihlajalinnan kokemuksen mukaan valinnanvapauden käyttäjät ovat niitä, jotka käyttävät paljon palveluita. Näin kaupungin määrittelemä hinta ei kata toiminnasta aiheutuvia kuluja. Valinnanvapauskokeilussa mukana oleville palveluntuottajille maksettava kiinteä hinta perustuu kaupungin terveyskeskusten kustannuksiin jaettuna koko kaupungin väestömäärällä.

Pihlajalinna arvioi jo ennen Jyväskylän valinnanvapauskokeilun alkua, että toiminta ei ole taloudellisesti kestävällä pohjalla, jos kapitaatiomaksuja eli palveluntuottajille maksettavia kiinteitä asiakaskohtaisia korvauksia ei nosteta. Kaupunki nosti keskustelujen jälkeen maksuja hieman kesäkuun alussa.

Jyväskylän valinnanvapauskokeiluun kuuluvat poikkeuksellisen laajat palvelut eli yleislääkärin, sairaanhoitajan ja sosiaalityöntekijän vastaanotot, käytännössä kaikki mahdolliset laboratoriopalvelut kuten koepalanäytteet sekä kuvantaminen eli röntgen-, ultraääni- ja mammografiatutkimukset. Alhaisimmillaan kapitaatiomaksu on 94 euroa vuodessa, jolla palveluntuottajan pitäisi tuottaa kaikki edellä mainitut palvelut.

– Nykyisillä korvauksilla tilanne on se, että yksityiset palveluntuottajat maksavat jyväskyläläisten perusterveydenhuoltoa, sanoo Pihlajalinnan Väli-Suomen liiketoimintajohtaja Teija Kulmala yhtiön tiedotteessa.

Eri puolilla Suomen käynnissä olevissa valinnanvapauskokeiluissa on erilaiset kapitaatiokorvausperusteet, ja kokeiluihin sisältyvät palvelut poikkeavat toisistaan. Pihlajalinna jatkaa Tampereen ja Hämeenlinnan valinnanvapauskokeiluissa.

Kulmalan mukaan Pihlajalinna on saanut hyvää palautetta asiakkailta.

– Emme halua tinkiä palvelun laadusta, mutta emme voi myöskään jatkaa tappiollista toimintaa, etenkin kun sote-uudistuksen toteutumisesta ja aikataulusta ei ole varmuutta, Pihlajalinnan Keski-Suomen aluejohtaja Sanna Poikonen summaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Multian valtuusto hyväksyy, että Multimek Oy hakee lainaansa lyhennysvapaata

Jyväskylän kaupungin viestintäjohtajaksi tuli 40 hakemusta – katso tästä lista kaikista virkaa hakeneista

Kahdella Ilmasotakoulun sotilaalla todettu koronavirustartunta

Varmistetut koronavirustapaukset kunnittain

Hallituksen lupaukset epäilyttävät etujärjestöjä – onko oppivelvollisuusiän nostoon ja vanhusten hoitajamitoitukseen varaa?

Pyhtään etsittyjä miehiä epäillään murhan ja tapon yrityksistä – poliisi kaipaa lisää vihjeitä

Kiinalaiset lahjoittavat tuhansia hengityssuojaimia Ähtäriin

Poliisi on jo karsinut valvontaa Uudenmaan rajoilla hiljaisilla paikoilla – pääsiäisenä valvontaa lisätään taas

Ilmastonmuutos heikentää pohjoisten soiden hiilensidontakykyä – takaraja vuonna 2050

Suomalaishankkeen alustavat tulokset: viruksia mahdollisesti kantavat hiukkaset leijuvat ilmassa jopa minuutteja

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.