Pihtiputaan ja Viitasaaren yhteistyötä jatketaan natisten

Pihtiputaan ja Viitasaaren yhteistyö Wiitaunionin (WU) nimissä sopii ainakin Viitasaarelle. Viitasaaren kaupunginvaltuusto on jo hyväksynyt yhteistyösopimuksen. Pihtiputaan kunnanvaltuusto käsittelee asiaa 25.6.

Yhteistyön jatkaminen ei ollut Viitasaarella läpihuutojuttu. Tarvittiin kaksi äänestystä ennen kuin kaupunginhallituksen pohjaesitys hyväksyttiin valtuustossa äänin 9 ei – 18 jaa.

Yhteistyön jatkumisen kulmakiveksi oli nousemassa sivistystoimen isännyys. Neuvotteluissa kuntien suurin toimiala annettiin Pihtiputaalle. Kaikkia viitasaarelaisia kuntapäättäjiä tämä ei miellyttänyt. Molemmat vastaehdotukset Viitasaarella koskivatkin sivistystoimea ja sen hallinnointia.

Yhteistyösopimuksessa sivistyspalveluiden (varhaiskasvatus, perusopetus, lukiot, opistot, nuorisotoimi ja aluekirjasto) järjestämisvastuu on Pihtiputaalla. Viitasaari hoitaa teknisen lautakunnan (maankäyttö, kaavoitus, tonttipalvelut, katujen ja ympäristön hoito, tilapalvelu, rakennuttaminen ja joukkoliikenne). Lisäksi Viitasaaren vastuulla on hallinnon tukipalvelut.

Yhteislautakuntien puheenjohtajuuksia vaihdetaan kahden vuoden välein.

Yhteistyösopimus astuu voimaan 1.1.2010 sote- ja maakuntauudistuksen toteutuessa.