Suomalaismiehet tuomittiin omankädenoikeudesta – Yli vuosi vankeutta

Keski-Suomen käräjäoikeus on antanut tuomionsa Pihtiputaalla vuonna 2012 sattuneesta tappelusta. Kahden varkaudesta epäillyn virolaismiehen ja joukon paikallisia miehiä välillä syntyi riitaa sen jälkeen, kun virolaismiehet olivat anastaneet paikallisesta marketista paristoja, suklaata ja viisi pakettia astiapyyhkeitä.

Riidan toisena osapuolena oli joukko suomalaisia miehiä, joista osalle määrättiin ehdollisia vankeusrangaistuksia. Vuonna -80 syntyneelle suomalaismiehelle luettiin syyksi törkeä pahoinpitely ja vahingonteko, joista hänelle langetettiin vuoden ja kuuden kuukauden ehdollinen tuomio.

Toiselle, vuonna 1976 syntyneelle, suomalaismiehelle luettiin syyksi samat rikokset samoilla rangaistuksilla. Toiselle vuonna 1980 syntyneelle miehelle langetettiin sama vuoden ja kuuden kuukauden ehdollinen tuomio pahoinpitelystä, törkeästä pahoinpitelystä ja vahingonteosta.

Tuomittu mieskolmikko velvoitettiin korvaamaan toiselle virolaismiehistä kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta 4 500 euroa, loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä 2 000 euroa ja sairaanhoitokustannuksista noin 600 euroa. Tuomittu mieskolmikko määrättiin myös korvaamaan yhteisvastuullisesti 1 000 euroa uhrin auton ikkunan rikkomisesta.

Kolmen muun syytetyn suomalaismiehen osalta syytteet avunnoista pahoinpitelyyn ja itse tekoon hylättiin.

Vuosina 1988 ja 1980 syntyneet virolaismiehet vapautettiin syytteistä. Molempia epäiltiin pahoinpitelystä ja törkeästä pahoinpitelystä. Heidät määrättiin korvaamaan anastetun omaisuuden arvo yrittäjälle.

Virolaisten autoa ruhjottiin tukkikouralla

Tapaus sai alkunsa, kun paikkakuntalainen mies oli havainnut näpistyksen ja lähtenyt autollaan seuraamaan kaksikkoa. Avukseen mies oli kutsunut muita paikkakuntalaisia miehiä. Miesjoukko otti kaksikon kiinni virolaisten auton ajauduttua ojaan.

Syyttäjän mukaan neljä suomalaismiestä oli ampunut toista virolaismiestä värikuula-aseella, lyönyt nyrkillä ja putkella tai kepillä. Maassa makaavaa virolaismiestä oli lisäksi lyöty nyrkkiraudalla suuhun, lyöty kepillä päähän ja potkittu.

Ympäri kehoa syntyneiden ruhjeiden lisäksi virolaismieheltä oli haljennut kaksi hammasta ja kaksi hammasta oli irronnut.

Toista virolaismiestä suomalaisnelikko oli pahoinpidellyt kaatamalla tämän maahan, lyömällä nyrkein ja kumipampulla kylkiin sekä potkimalla ympäri kehoa.

Syyttäjän mukaan kumpikin pahoinpitely oli erityisen julma, koska ne kohdistuivat maassa makaaviin ja puolustuskyvyttömiin henkilöihin. Syyttäjä pitää pahoinpitelyjä törkeänä myös tekojen suunnitelmallisuuden ja teko-olosuhteiden takia. 

Vahingonteosta tuomitut miehet olivat tuhonneet virolaiskaksikon henkilöautoa ja lopulta kuljettaneet sen tukkiauton kyydissä maankaatopaikalle. Virolaisten auto oli vaurioitunut tukkikouralla nostamisen yhteydessä. Yksi suomalaismiehistä oli lisäksi painanut tukkikouralla auton kattoa kasaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .