Piikikkään veijarin syysruokintaohjeet herättivät kummastusta – mitä siilille oikein saa syöttää?

Sympaattinen siili pääsi parrasvaloihin Keskisuomalaisen Kuukauden eläin -palstalla lauantaina 8. syyskuuta.

Palstalla julkaistussa lyhyessä tekstissä kerrottiin, että siilien varautumista talveen voi avustaa säännöllisellä ruokinnalla. Tekstin mukaan siilille sopivaan ravintoon kuuluvat muun muassa hapatetut maitotuotteet, raaka kala, maapähkinät ja lemmikkieläinten ruoat.

Väitteet poikivat asiapitoista lukijapalautetta ­– listauksesta älähtäneiden siilituntijoiden mukaan laktoosi-intolerantille siilille ei tule antaa edes hapatettuja tai laktoosittomia maitotuotteita. Raaka kala taas tuhoaa palautteen mukaan siilin elimistöstä B1-vitamiinia, joka on sille erittäin haitallista.

Eräässä palautteessa viitattiin myös brittitutkimukseen, jossa maapähkinän ollaan todettu liiallisesti syötettynä aiheuttavan siileillä luuston haurastumista.

Lemmikkisiiliharrastajien perustaman Suomen siiliyhdistys ry.n sivuilta löytyvässä ravitsemusohjeistuksessa todetaan selväsanaisesti, että raa'alla kalalla siiliä ei saa ruokkia.

Maitotuotteiden osalta yhdistys toteaa, että lemmikkisiilille voi silloin tällöin tarjota laktoosittomia maitotuotteita, sillä piikikäs veijari saa niistä hyvin kalsiumia. Luonnossa siili taas saa kalsiuminsa saaliseläimistä ja raatojen luista.

Nisäkkäisiin syventynyt tutkija Marko Haapakoski Jyväskylän yliopiston bio- ja ympäristötieteiden laitokselta kertoo, että siili voi sinänsä syödä erikoismaitotuotteita siinä missä laktoosi-intolerantti ihminenkin.

– Mutta en sitten tiedä miksi ne ylipäätään tarvitsisi maitoa, eli minkä takia sitä pitäisi siilille ylipäätään antaa.

Tiedon raa'an kalan sopimattomuudesta Haapakoski vahvistaa; sitä ei kannata tarjoilla, sillä raa'an kalan sisältämä tiaminaasi tuhoaa B1-vitamiinia. Tämä voi aiheuttaa siilille esimerkiksi sydän- ja hermostovaurioita.

– Maapähkinän ongelma taas on sen korkea fosforipitoisuus. Jos elimistö vastaanottaa jostain ravinnosta paljon fosforia niin se tarvitsee samalla kalsiumia, ja jos sitä ei muualta saa tarpeeksi, niin se irroitetaan luustosta joka voi luustoa silloin heikentää. Eli jos tarjoaa siilille pelkkää maapähkinärouhetta ja siili ei syö muuta, niin tämä vaara voi olla ihan todellinen.

Haapakoski korostaa, että siilin ruokkimisen tulisi lähtökohtaisesti aina olla lähinnä lisäruokintaa eläimen oman luontaisen ruokavalion ohella. Tällöin vaaraa yksipuolisesta ravinnosta ei ole.

Perinteisesti piimäsuuna pidetty siili onkin siis vanhaa mielikuvaa ronkelimpi ruokailija. Jos asian tiimoilta ei halua suorittaa omatoimista tiedonkeruuta, on Haapakoskella ehdottaa ainakin yksi pomminvarma vaihtoehto avuksi siilin talvikilojen kasaamiseen.

– Lemmikkiruokien kanssa ei voi kovin helposti mennä vikaan, kissanruoka tai joku vastaava varmasti kyllä toimii, Haapakoski kertoo.

­– Kala on myös hyvä siinä mielessä, että se on helppoa ja halpaa. Kiehautuksen jälkeen vaan tarjolle, se on hyvin hivenaine- ja proteiinipitoista. Ja kaikki liharuoatkin tietysti siilille kelpaa, jos niissä ei ole suolaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .