Piinaavista häiriköistä kaupoissa ja ravintoloissa on hankala päästä eroon, avuksi esitetään yrityskohtaista lähestymiskieltoa

Työnantaja- ja työntekijäliitot esittävät, että yksityishenkilöiden lisäksi myös yritysten tulisi voida hakea lähestymiskieltoa jatkuvasti häiriöitä aiheuttaville henkilöille. Esityksen takana ovat asiasta tänään tiedottaneet Kaupan liitto, Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa, Palvelualojen ammattiliitto PAM, Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja Suomen Ammattiliittojen Keskusjärjestö SAK.

Liitot viittaavat alkuvuonna julkaistuun Helsingin yliopiston tutkimukseen, jonka mukaan varkausrikokset ja työntekijöihin kohdistuva väkivalta ja uhkailu ovat Suomessa yleisempiä kuin vertailumaissa Britanniassa, Hollannissa ja Sveitsissä.

–  Yrityksen keinot ovat vähissä, kun tapahtuu toistuvaa häiriköintiä, vahingontekoa tai yrityksen työtekijöiden piinaamista tai uhkailua, tiedotteessa sanotaan.

Tiedotteen mukaan poliisi ei aina ehdi paikalle hoitamaan tilannetta ja yksittäisen henkilön oleskelun kieltäminen yrityksen tiloissa tai niiden läheisyydessä on vaikeaa.

"Uhkaavat asiakkaat aiheuttavat työntekijöille inhimillistä kärsimystä"

Tilanne voi liittojen mukaan kärjistyä monenlaisista syistä. Häiriköinnin takana voi olla esimerkiksi asiakas, jota yrityksen tarjoama palvelu ei miellytä.

–  Yrityksissä myös joudutaan joskus tekemään asiakkaan kannalta päätöksiä, jotka eivät tunnu asiakkaasta oikeilta. Myös asiakkaan liiallinen ja kielloista huolimatta jatkuva asiaton, henkilökohtainen kiinnostus yrityksen työntekijää kohtaan aiheuttaa vaikeita ja kiusallisia tilanteita.

Kun yritykset kärsivät liittojen mukaan taloudellisia tappioita häiriökäytöksen ja omaisuuden vahingoittamisen takia, työntekijät joutuvat kokemaan inhimillistä kärsimystä.

–  Yksittäisten työntekijöiden kohdalla tilanne voi johtaa pahimmillaan pelkotiloihin, uupumiseen, jopa työkyvyttömyyteen.

Liittojen mukaan yksittäisen työntekijän kynnys lähteä viemään työssä kohtaamaansa häiriötä tai uhkailua viranomaiskäsittelyyn on usein korkea.

–  Jos taas häirintä koskee työpaikalla useaa työntekijää, lähestymiskielto voisi olla myös tehokkaampi, kun se koskee toimipaikkaa, ei vain yksittäistä työntekijää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Näin keskisuomalaiset kansanedustajat ovat valmistautuneet Linnan juhliin – Anne Kalmarin mustavalkoinen puku on kivijärveläistä tekoa, Piritta Rantasen tyylistä paljastui jo vilaus

Rautatientorin metroasemalla kokoontui äärioikeiston mielenosoittajia

Historian tohtori Ari T. Manninen Viitasaaren itsenäisyysjuhlassa: "Suomen selviäminen talvisodasta on ihme"

"Aika vakuuttunut olen siitä, että kutsu Linnaan ei tullut Temptation Islandin vuoksi" – radiojuontaja Harri Moisio pelkäsi ensin kutsun olevan väärennös

Video: Näin Keskisuomalainen seuraa Linnan juhlia – poikkeuksellisen paljon vieraita maakunnasta

Ruokalastit tyhjenivät Hurstin vähävaraisten itsenäisyyspäivän tilaisuudessa sadesäästä huolimatta

Supersiistijä halusi pukeutua käveleväksi mopiksi – Saana Tyni herättää keskustelua siivousalan arvostuksesta

Maistuisiko sinulle kalanmaksaterriini? Jyväskylän yliopiston tutkimushanke selvitti, että kalanmaksalle olisi kysyntää fine dining -ravintoloissa

Pelkän peruskoulun varaan jääminen on vähentynyt, mutta ei ole harvinaista

Informaatiosodan asiantuntija: "Poliittisesti herkkien aiheiden tutkijat joutuvat miettimään, haluavatko he puhua asioista omilla nimillään" – myös Linnaan kutsutut päätoimittajat korostavat tiedon merkitystä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.