Piirijohtajat: Perussuomalaisia pitää johtaa kotimaasta

Puheenjohtajakilpailu: Hallituspuolueen kipparin halutaan olevan Suomessa, ei Brysselissä.

Lähes kaikki Uutissuomalaisen haastattelemat perussuomalaisten piiripuheenjohtajat ovat sitä mieltä, että perussuomalaisia pitää johtaa kotimaasta käsin.

Uutissuomalainen tavoitti viime viikolla 16 piirijohtajasta 14. Heistä 12 on sitä mieltä, että seuraavan puheenjohtajan pitää olla Suomessa, ei Brysselissä.

Kärkiehdokkaista Sampo Terho on Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri ja Jussi Halla-aho europarlamentaarikko. Europarlamentaarikot tekevät suuren osan työstään Brysselissä.

Uuden puheenjohtajan mahdollisuus johtaa joukkojaan Suomen ja hallituksen ulkopuolelta on noussut yhdeksi puheenjohtajakisan kiistellyimmistä aiheista.

Terho on korostanut yhä painokkaammin, ettei hallituspuoluetta voi johtaa etätyönä. Halla-aho on puolestaan ilmoittanut, ettei jätä työtään Euroopan parlamentissa, vaikka nousisi puolueen seuraavaksi puheenjohtajaksi.

Hallituksessa olo velvoittaa

Moni piirijohtaja perustelee näkemystään sillä, että perussuomalaiset on nyt hallituspuolue.

– Perussuomalaisia pitää johtaa ehdottomasti kotimaasta. Jos meinataan olla hallituksessa, niin silloin pitää olla paikalla, sanoo esimerkiksi Arto Pihlajamaa Keski-Pohjanmaalta.

– Hallituspuoluetta ei voi johtaa kuin kotimaasta, sanoo yksi, joka ei halua nimeään julki.

Monet perustelevat mielipidettään myös niin, että puheenjohtajan pitää ylipäätään olla joukkojen keskellä ja kärjessä.

– Meidän puolueemme on kansanliike, jossa (puheenjohtajan) on oltava eturivissä kamppailussa poliittisten kilpailijoiden kanssa. Ei se onnistu Brysselistä. Se pitää tehdä Suomesta ja joukkojen keskeltä, sanoo Matti Torvinen Lapista.

– Puoluetta johdetaan rintamalinjojen kärjestä eli kotimaasta. Jos puoluejohtaja olisi Brysselissä, se tarkoittaisi käytännössä, että varapuheenjohtaja ja puoluesihteeri johtaisivat puoluetta kotimaassa, komppaa Veijo Niemi Pirkanmaalta.

"Soinikin oli Brysselissä pari vuotta"

Marko Koskinen Pohjois-Karjalasta ja Ahti Moilanen Pohjois-Pohjanmaalta sallisivat myös Bryssel-vaihtoehdon.

– Puoluetta voi johtaa yhtä hyvin Brysselistä kuin ministerikabinetista. Parempi olisi, että puheenjohtaja pystyy kiertämään kentällä. Tärkeintä on läsnäolo, sanoo Koskinen.

– Puheenjohtaja voi olla Brysselissä. (Timo) Soinikin oli Brysselissä pari vuotta (europarlamentaarikkona vuosina 2009–2011). Huomattiinko siinä muuta kuin että hän oli siellä, kysyy Moilanen.

Janne Aso Varsinais-Suomesta torppaa ”Soinikin oli Brysselissä” -perustelun.

– Ei voida vedota siihen, että Soini johti puoluetta Brysselistä. Silloin oltiin oppositiopuolue ja pieni puolue, Aso huomauttaa.

Soini otti itse asiaan kantaa viime viikolla Maaseudun Tulevaisuuden kolumnissa. Hänen mukaansa puolueen hallituspolitiikkaa voi johtaa ainoastaan hallituksesta.

– Toinen vaihtoehto on, että se ei ole kenenkään johdossa, Soini kirjoitti.

Perussuomalaisten uusi puheenjohtaja, Timo Soinin seuraaja, valitaan puoluekokouksessa Jyväskylässä kesäkuun toisena viikonloppuna. Terhon ja Halla-ahon lisäksi ehdolla ovat eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Leena Meri, Harjavallan perussuomalaisten puheenjohtaja Riku Nevanpää, Oulun perussuomalaisten rahastonhoitaja Raimo Rautiola sekä kansanedustaja Veera Ruoho.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .