Piispainkokous pyytää selvitystä SLEY:ltä Keniassa vihitystä papista

SLEY:n palveluksessa oleva ja Keniassa papiksi vihitty henkilö on toiminut säännöllisesti papillisissa tehtävissä Suomessa.

Evankelisluterilainen piispainkokous pyytää Suomen Luterilaista Evankeliumiyhdistystä (SLEY) antamaan selvityksen Kenian evenkelisluterilaisessa kirkossa tapahtuneesta pappisvihkimyksestä.

Taustalla on se, että SLEY on hakenut työntekijälleen pappisvihkimyksen Kenian yhteistyökirkolta, joka ei vihi naisia papeiksi.

Piispainkokous pitää SLEY:n toimintaa kirkon päätösten ja lähetystyön perussopimuksen vastaisena ja pyytää sitä korjaamaan toimintansa.

SLEY on solminut Suomen evankelisluterilaisen kirkon kanssa lähetyksen perussopimuksen, jossa se sitoutuu noudattamaan kirkon periaatteita toiminnassaan voidakseen toimia lähetystyössä kirkon nimissä. Sopimuksen mukaan järjestön pitää tiedottaa piispainkokoukselle, jos se suunnittelee toiminnassaan merkittäviä laajennuksia tai uusia avauksia.

– Tätä tiedotusvelvollisuutta on tullut nyt laiminlyötyä, sanoi Kirkon lähetystyön johtaja Risto Jukko.

SLEY:n palveluksessa oleva ja Keniassa papiksi vihitty henkilö on toiminut säännöllisesti papillisissa tehtävissä Suomessa.

– Tällainen henkilö voi toimittaa Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa papillisia tehtäviä ainoastaan yksittäistapauksissa, Jukko sanoi.

Kun henkilön vihkimisen papiksi on suorittanut kenialainen piispa, herää piispainkokouksen silmissä kysymys, onko hän todella piispan kaitsennassa. Piispainkokous katsoo, että hänellä tulisi olla pappisoikeudet Suomessa toimiessaan papillisissa tehtävissä.

– Hän ei ole sitä tehnyt, mutta toimii silti pappistehtävissä Suomessa.

SLEY:tä pyydetään korjaamaan kirkon päätösten ja lähetystyön perussopimuksen vastainen toimintansa neljän kuukauden kuluessa ja ilmoittamaan piispainkokoukselle tehdyistä toimenpiteistä lokakuun loppuun mennessä. Piispainkokouksella ei ole mahdollisuutta puuttua SLEY:n sisäisiin asioihin ja päätöksiin.

Luterilaisen maailmanliiton pääsihteeri Martin Junge esitti keväällä kyseisestä pappisvihkimyksestä huolensa arkkipiispa Kari Mäkiselle, sillä SLEY:n toiminta voi lisätä jännitteitä Luterilaisen maailmanliiton jäsenkirkkojen kesken.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Olisiko nyt aika uudistaa EU:n perussopimusta? – Suomalaisasiantuntija ei usko saksalaismepin ehdotuksen saavan laajempaa kannatusta

Budjettikomissaarin vetoomus ei yllättänyt pääministeri Antti Rinnettä – kritiikki on ollut kovaa, mutta Rinne näkee polkuja ratkaisuun

Merinovillan suosio kasvaa, mutta tiesitkö, että sen tuottamisessa on saatettu leikata kivuliaasti lampaan peräaukkoa – villavaatteiden alkuperä tunnetaan edelleen huonosti

Sohjo aiheutti onnettomuuden Keuruulla: auto pyörähti katon kautta ympäri ojaan, kyydissä kolme ihmistä

Autoilija suistui ulos tieltä ja törmäsi kaiteeseen Ruokkeella Jyväskylässä

Kun äiti lähti ja vei lapset mukanaan, jyväskyläläinen Pekka joutui aloittamaan yhden miehen taistelun lapsistaan: "ammattilaiset onneksi näkivät asiat niin kuin ne ovat"

Vanhemmat taistelivat oikeudessa lapsestaan 19 kertaa – lakiuudistuksen on määrä vaikeuttaa vieraannuttamista

Postilakon osapuolet valmiita pitkään tapaamiseen tänään – näin lakot ja tukitoimet uhkaavat laajeta lähiviikkoina

Ääntävätkö suomalaiset nuoret englantia jatkossa kuin syntyperäiset puhujat? Aivotutkija kertoo, miten musiikki, liikunta ja päiväunet auttavat koululaisia oppimaan

Mänttä-Vilppulan lauantai-illan kolarissa loukkaantuivat nuori mies ja kaksi nuorta naista

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.