Piispainkokous säilyttäisi kirkon vihkimisoikeuden – "Yksimielinen päätös"

Arkkipiispa Kari Mäkinen: Ei ole mitään, mikä ohjaisi luopumaan vihkioikeudesta.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tulee nykytilanteessa säilyttää vihkimisoikeus, esittää piispainkokous. Asiasta päättää kirkolliskokous, joka kokoontuu ensi kuun alussa.

Arkkipiispa Kari Mäkisen mukaan piispainkokouksen päätös oli yksimielinen.

Piispainkokous pyysi aiemmin professori emerita Eila Helanderia tekemään selvityksen vihkioikeudesta luopumisen ja avioliittoon vihkimisen merkityksestä kirkon identiteetille sekä kirkon eri vaihtoehdoista.

Selvityksen mukaan vihkioikeudella on kirkon jäsenten vahva tuki.

– Helanderin selvityksen selkeä lopputulos oli, että kirkon ei ole syytä luopua vihkioikeudesta. Sen säilyttäminen oli luontevaa tähän näkemykseen liittyen. Ei ole mitään, mikä ohjaisi luopumaan vihkioikeudesta, Mäkinen sanoo.

– Selvityksessä todettiin myös, että (vihkimisoikeus) on kirkon identiteetin kannalta olennaista.

Ratkaisu, joka ei jaa kirkkoa

Piispainkokous ei ottanut varsinaisesti kantaa samaa sukupuolta olevien vihkimiseen. Kirkolliskokoukselle annettavassa esityksessä kuitenkin todetaan, etteivät näkemyserot suhtautumisessa samaa sukupuolta olevien avioliittoon saa muodostua kirkkoa jakavaksi asiaksi.

– Se todettiin selvästi, että täytyy löytää ratkaisu, joka ei jaa kirkkoa. Se on selvä viesti myös kirkolliskokoukselle. Piispainkokous esittää kirkolliskokoukselle myös, että tämä selvitys otetaan vakavasti, sen antamia välineitä ja aineksia hyödynnetään, Mäkinen sanoo.

Syyskuussa arkkipiispa Mäkinen kertoi STT:lle, ettei hän näe estettä samaa sukupuolta olevien parien vihkimiselle, mutta kirkon tulee tehdä päätös yhdessä.

Esitys avioliittokäsityksen muuttamisesta

Helander esittää selvityksessään kompromissiehdotusta, jossa pitäydyttäisiin nykyisessä käytännössä, mutta samalla todettaisiin, että myös teologisesti perusteltu toinen toimintamalli voisi olla mahdollinen.

– Tällä hetkellä kirkko vihkii miehen ja naisen avioliittoon ja siunaa vain miehen ja naisen avioliiton. Mutta meillä on myös tilanne, jossa tietyt papit katsovat, että teologisten perusteiden mukaisesti on oikein vihkiä myös samaa sukupuolta olevia ja siunata heidän siviilivihitty avioliittonsa, Helander sanoi STT:lle syyskuussa.

Mäkisen mukaan kirkolliskokouksen valiokunnan käsiteltävänä on jo aloite, joka koskee samaa sukupuolta olevien vihkimistä. Piispainkokous esittää, että Helanderin selvitystä hyödynnettäisiin kyseisen aloitteen yhteydessä.

– Aloitteessa esitetään, että kirkon avioliittokäsitys muuttuisi niin, että myös samaa sukupuolta olevien avioliitto mahtuisi siihen, että sitä laajennettaisiin. Ja että ne, jotka eivät voi tähän yhtyä, voisivat toimia kirkossa sen mukaisesti, ettei ketään velvoitettaisi toimimaan vastoin vakaumustaan, Mäkinen kertoo.

Kirkolliskokous kokoontuu 6.–9. marraskuuta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Ohikulkija havahtui outoon kopinaan – pörröinen roskisdyykkari vaati pelastuslaitoksen paikalle Keuruulla

Suomessa löydettiin uusi hoitomuoto sydänpysähdyksen saaneille

Yksimielinen päätös: Petäjävedellä sisäinen tarkastus kunnanjohtajan matkalaskuepäselvyyksistä

Yön uutiskooste: Hypo ennustaa Suomelle taloudelle seitsemän prosentin takapakkia, Yhdysvalloissa koronatartuntojen määrä nousee edelleen rajusti

Halla-ahon mielestä Haaviston uskottavuus kärsii rikosepäilyistä – Mykkänen uskoo hänen ammatti-ihmisenä pystyvän hoitamaan ulkoministerin virkaansa

Jyväskyläläiset mopoilijat kertovat törkeästä kohtelusta liikenteessä: "Autoilijoiden pitäisi antaa esimerkkiä"

Hankasalmen kunnanjohtaja tulistui jyväskyläläisen pesäpallokentän turmelleille mopoilijoille – "Keskenkasvuiset p*skiaiset"

Epävarmuus kiinteistöjen kohtalosta on "murhe ja päänvaiva" sote-uudistuksessa – osa kunnista antaa nyt tilojensa rapistua, osa investoi niihin kuin viimeistä päivää

Etäsuorituksia, perumisia ja korvauksia – suomalaisten korkeakoulujen suhtautuminen syksyn vaihtoihin vaihtelee

Oikeustieteellisen alan yhteisvalinnan valintakokeiden pisteytyksessä havaittu virhe korjataan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.