Pikaruokakonsepti voi mennä uusiksi, kun kertakäyttötuotteista pyritään eroon

Kertakäyttöisiä muovituotteita koskeva EU:n direktiiviehdotus voi mullistaa pikaruokapaikkojen tarjoilukonseptin.

Ensi viikolla Euroopan parlamentissa äänestyksessä oleva direktiivi on kieltämässä kokonaan kertakäyttöiset muovituotteet, jotka voidaan kohtuuhintaisesti korvata muilla materiaaleilla. Kokonaan kiellettäviä ovat esimerkiksi muovia sisältävät kertakäyttölautaset, juomapakkaukset, joissa kannet eivät pysy kiinni, sekä muoviset pillit ja ruokailuvälineet.

– Jos kartonkipohjaiset tarjoilupakkaukset katsotaan muovipakkauksiksi, pikaruokapaikoille tulee haasteita. Tällöin tarjoilutapa, joka koostuu kertakäyttöpakkauksesta, -mukista ja kääreestä, voi tulla tiensä päähän. Mäkkärissäkin on sitten palautettavat lautaset, ennakoi tutkimusprofessori Ali Harlin Teknologian tutkimuskeskus VTT:stä.

Direktiiviehdotusta käsiteltiin viime viikolla eduskunnassa kuulemisilla ja ensi viikolla asia on ympäristövaliokunnassa. Harlin toimii asiassa teknisenä lausunnonantajana.

EU:ssa asia etenee todennäköisesti marraskuussa trilogiin eli parlamentin, ministerineuvoston ja komission välisiin neuvotteluihin.

Muutoksia vielä tulee

Direktiiviin voi tulla vielä muutoksia esimerkiksi koskien kuitupohjaisia kertakäyttöastioita, sillä ne ovat Suomessa ja muissa Pohjoismaissa kartonkia, ja vain pieni osa niistä on muovia. Muualla Euroopassa kertakäyttöastiat ovat pääasiassa muovia.

– Näitä ei tarvitsisi kieltää, jos pinnoittamiseen käytettävä muovi voitaisiin korvata biohajoavalla muovilla, kertoo Harlin.

Ympäristöministeriön neuvotteleva virkamies Taina Nikula kuitenkin toteaa, että toistaiseksi biohajoava muovi ei ole direktiiviehdotuksessa vaihtoehto, koska biohajoaville pakkauksille ei ole vielä olemassa standardia.

Muovituotteet voidaan korvata

Kertakäyttöiset muovituotteet ovat korvattavissa muilla tuotteilla. Esimerkiksi muovisten vanupuikkojen sijaan tarjolla on jo nyt kartonkipuikkoja. Korvaavat tuotteet voivat olla 20–40 prosenttia kalliimpia.

– Elintarvikehygienia aiheuttaa kuitenkin ison murheen. Kierrätetty materiaali ei saa olla kontaktissa suoraan elintarvikkeeseen, vaan väliin tarvitaan elintarvikekelpoinen suojamateriaali, eikä näitä ole hirveästi, sanoo Harlin.

Huomio on suunnattava tuotesuunnitteluun.

– Kertakäyttödesignista eli tuotteista, jotka käytetään kerran ja heitetään pois, on päästävä eteenpäin, sanoo Harlin.

Direktiivi vie kuusi muovituotetta kieltolistalle

Kertakäyttöisiä muovituotteita koskeva direktiiviehdotus koskee kymmentä yleisintä Euroopan merien rannoilta löytyvää kertakäyttöistä muovituotetta sekä muovisia kalastusvälineitä.

Direktiivin koskemia muovisia kertakäyttötuotteita ovat elintarvikepakkaukset, juomakupit, vanupuikot, ruokailuvälineet, lautaset, sekoittimet, pillit, ilmapallojen varret, ilmapallot, pakkaukset ja kääreet, juomapakkaukset ja niiden korkit ja kannet, tupakkatuotteiden suodattimet, kosteuspyyhkeet, terveyssiteet sekä kevyet muoviset kantokassit.

Direktiivi kieltää kokonaan muoviset kertakäyttöiset vanupuikot, ruokailuvälineet (haarukat, veitset, lusikat, syömäpuikot), lautaset, pillit, juomien sekoitustikut ja ilmapallojen varret. Kertakäyttöiset muovista valmistetut juomapakkaukset sallitaan vain, jos niiden korkit ja kannet pysyvät niissä kiinni.

Muovisten elintarvikepakkausten ja juomamukien kulutusta on vähennettävä esimerkiksi siten, ettei niitä ole enää ilmaiseksi saatavilla.

Laajennettu tuottajavastuu, muun muassa jätehuollon, puhdistamisen ja valistamisen kustannuksiin osallistuminen, ulottuu kaikkiin ei-kiellettäviin muovisiin kertakäyttötuotteisiin, muun muassa tupakantumppeihin ja hygieniatuotteisiin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .