Pikkulasten nitriittisaanti ylittyy helposti – syynä lihavalmisteet

Suomalaislasten nitriittisaanti ylittyy helposti, kertoo elintarviketurvallisuusvirasto Evira tuoreen riskinarviointitutkimuksen pohjalta. Eviran mukaan nitriitin saanti ylittyy, sillä osa suomalaisista lapsista syö lihavalmisteita kuten ruokamakkaraa usein ja suurina määrinä.

Nitriitin suuren saannin katsotaan mahdollisesti aiheuttavan terveyshaittoja kuten veren hapenkuljetuskyvyn heikkenemistä. Suomalaisilla aikuisilla nitriittialtistus on Eviran mukaan selvästi alle hyväksyttävän päiväsaannin.

Nitriittiä saadaan elimistöön nitraattia sisältävistä elintarvikkeista, kuten kasviksista. Raaoista kasviksista ja hedelmistä elimistössä syntyvän nitriitin määrä ei ole huolestuttavaa. Kypsennettyjen kasvisten, esimerkiksi pinaatin vääränlainen säilyttäminen voi saada kasvin nitraatin muuttumaan nitriitiksi jo ennen syömistä. Siitä voi pahimmillaan seurata myrkytystila.

Lihatuotteissa nitriittiä käytetään sellaisenaan estämään ruokamyrkytyksiä aiheuttavien bakteerien kasvua sekä säilyttämään lihan punainen väri. Tuotteen ainesosaluettelo kertoo, jos valmistuksessa on käytetty nitriittiä.

– Lautasella oleva ruoan nitriitti on valtaosin kotoisin lisäaineesta. Makkaran ystävällä nitriitin saanti ylittää helposti hyväksyttävän päivittäissaannin, sanoo erikoistutkija Johanna Suomi riskinarvioinnin tutkimusyksiköstä.

Nitriitin saanti on suurimmillaan keski-iässä. Eläkeikään mennessä se pienenee 25-vuotiaiden altistusta matalammaksi.

Tutkimustulokset on julkaistu Food Additives & Contaminants -tiedelehdessä.