Pilvet peittivät poikkeuksellisen tulipallon lennon

Suomen yllä havaittiin eilisaamuna poikkeuksellisen kirkas tulipallo. Kyseessä on mahdollisesti superbolidi eli yli sata kertaa täysikuuta kirkkaampi tulipallo, kertoo Marko Pekkola Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tulipallotyöryhmästä.

Pekkolan mukaan alkuperäinen kivenkappale on ollut vähintään useiden kymmenien kilojen painoinen. Vielä ei tiedetä, päätyikö kivi tai sen kappaleita maahan asti, eli iskeytyikö Suomeen meteoriitti. Viimeisin Suomessa talteen saatu meteoriitti löytyi 1974.

Tutkimuksia haittaa sunnuntaina vallinnut pilvinen sää. Pekkolan mukaan valonvälähdys oli niin kirkas, että pilvettömällä kelillä se olisi havaittu Oulussa asti. Nyt tulipallon aiheuttaman valonvälähdyksen taltioivat vain Helsingin ja Siuntion tulipallokamerat. Silminnäkijähavainnot kuitenkin tukevat tietoa siitä, että kyseessä oli todella tulipallo.

- Tämä on hieno tapaus ja pelkästään video siitä olisi ollut fantastinen, Pekkola harmittelee sääolosuhteita. Hän toivoo lisää silminnäkijähavaintoja etenkin Helsingin ja Turun väliltä, jossa oli eilen selkeämpää ja siten parempi näkymä ilmiöön.

Tulipallosta kertoi ensin Yle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.