Piraattilevyjen maahantuonti tyrehtyi

Piraattilevyjen maahantuonti on kuihtunut lähestulkoon olemattomiin. Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus arvioi, että enää vain muutama prosentti suomalaiskoteihin hankituista levyistä olisi laittomia.

Yksi syy vähenemiseen on varmasti kasvava internetpiratismi. Antti Kotilainen valvontakeskuksesta arvioi, että yksi syy on myös muuttuneissa asenteissa.

Neljä vuotta sitten vielä joka viidennen levyn arvioitiin olevan lähtöisin hämäriltä markkinoilta, etupäässä Venäjältä ja Virosta.

Suomeen tuotiin 2000-luvun alussa Venäjältä ja Virosta yli kolme miljoonaa piraattilevyä vuodessa. Vuoden 2006 alussa astui sitten voimaan laki, joka kielsi piraattitallenteiden tuonnin omaan käyttöön.

Tulli kirjasi viime vuonna yhteensä 56 maahantuontia koskevaa tekijänoikeusrikkomusta, joissa TTVK edusti oikeudenhaltijoita. Lisäksi paljastui 375 tapausta, joissa matkustajat luovuttivat vapaaehtoisesti piraattituliaisensa tullin tuhottaviksi.

Musiikin ja elokuvien laiton lataaminen netistä sen sijaan rehottaa. Kotilaisen mukaan ilmiö on kasvanut räjähdyksenomaisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.