Piratismista voi pätkähtää karhukirje – lakifirmat suitsivat laitonta lataamista

Jyväskyläläisperhe vastaanotti joulukuussa erikoisen kirjeen tanskalaiselta NjordLaw-lakifirmalta. Siinä yritys ilmoitti saaneensa tietoonsa, että perheen käyttämän internetyhteyden ip-osoitteella oli ladattu ja jaettu laittomasti amerikkalaista Dallas Buyers Club -elokuvaa.

Samassa paperissa tarjoutui mahdollisuus selvittää asiaa yrityksen kanssa tai hyvittää teko saman tien 599 euron korvaussummalla, jonka maksamiseen annettiin kirjeessä ohjeet.

Vastaavanlaisia kirjeitä on sadellut reilun vuoden aikana mahdollisesti jopa tuhansille suomalaisille.

Piratismin torjunnasta virisi viime vuoden aikana liiketoimintaa, jossa ulkomaista oikeudenhaltijaa edustavat lakifirmat voivat vaatia Markkinaoikeudelta tekijänoikeusrikkomuksesta epäillyn ip-osoitteen tunnistamista. Markkinaoikeus voi velvoittaa teleoperaattorin luovuttamaan yritykselle ip-osoitteen käyttäjän yhteystiedot.

Ilmiö räjähti kasvuun viime vuonna, kertoo Markkinaoikeuden ylituomari Kimmo Mikkola.

– Vuonna 2015 näitä luovutuspyyntöjä tehtiin 211 kappaletta, kun edellisvuonna määrä oli 73, Mikkola selvittää tuoreimpia tilastoja.

Maksu usein vain yhdestä elokuvasta

Yhdessä pyynnössä luovutettavaksi voidaan määrätä jopa satoja ip-osoitteita. Tekijänoi­keuslaki mahdollisti menettelyn vuonna 2006.

Lain mukaan tiedot voi saada teleliittymästä, josta aineistoa on jaettu ”merkittävissä määrin”. Käytännössä kirjeissä perätään maksua usein kuitenkin vain yhdestä elokuvasta.

– Kun tällainen pyyntö tulee meille, harkinnanvaraa ei jää, Mikkola sanoo.

– Pyynnön laatijan väittämä on, että rikkomuksia on useampia. Emme pysty tarkalleen tietämään, mikä on todellisuus.

Teknisesti verkkoliikennettä valvoo ulkomainen toimija, joka välittää vertaisverkossa havaitsemansa luvatonta aineistoa jakaneet ip-osoitteet tekijänoikeuksia valvovalle yritykselle.

Aiemmin kirjemenettelyä on Suomessa käyttänyt Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry (TTVK), jonka valvonta on kohdistunut pääsääntöisesti musiikin laittomaan jakamiseen. Nyt karhukirjeitä ovat Suomessa lähettäneet ainakin lakitoimistot Hedman Partners sekä tanskalainen NjordLaw.

Jyväskyläläisperhe vältti maksun

Kirjeen saanut voi ottaa yhteyttä lähettäjään, kiistää laittomuudet tai pyrkiä selvittämään asiaa, esimerkiksi neuvottelemaan yrityksen kanssa korvaussummasta.

Kirjeeseen ei ole pakko reagoida lainkaan, mutta tällöin ottaa riskin, että asia etenee jopa oikeuteen.

Karhukirjeen lakifirmalta saaneessa jyväskyläläistaloudessa asia ratkesi lopulta yksinkertaisesti: perhe vastasi kieltävästi kirjeessä esitettyyn kysymykseen laittomasti ladatun elokuvan katsomisesta.

”Asia on loppuun käsitelty näiden tietojen osalta”, kuului lakifirman vastaus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.