Pirkanmaalla havaittu tuhkarokkoa – sairastunut oli rokotettu lapsena

Myös tuhkarokkoon sairastuneen henkilön kanssa samassa seurueessa matkustaneilla henkilöillä on ilmaantunut tulehdusoireita.

Pirkanmaalla asuva ihminen on sairastunut tuhkarokkoon Italian-matkan jälkeen, kertoo Pirkanmaan sairaanhoitopiiri.

Oireina oli kuumetta ja ihottumaa. Sairastunut on saanut tuhkarokkorokotteet lapsuudessaan.

Myös tuhkarokkoon sairastuneen kanssa samassa seurueessa matkustaneilla on ilmaantunut tulehdusoireita. Heistä otettujen tuhkarokkonäytteiden tulokset valmistuvat huomisen aikana.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin infektioyksikön apulaisylilääkäri Reetta Huttusen mukaan varmistus tartunnasta saatiin eilen.

– Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ilmoitti, että heinäkuun lopussa meidän ensiavussamme hoidettavana olleella potilaalla on havaittu tuhkarokko.

Huttusen mukaan potilas on niin hyvässä kunnossa, että hän on kotihoidossa ja toipumassa taudista hyvää vauhtia.

Huttusen mukaan tuhkarokkonäytteitä on otettu useita.

– Näillä ihmisillä on hyvin samankaltaisia oireita, joten on mahdollista, että tautitapauksia on enemmänkin kuin vain tämä yksi.

Tuhkarokkoon sairastunut saa korkean kuumeen ja hengitystieoireita. Silmät voivat olla valonarat. Ihottuma alkaa muutaman vuorokauden kuluttua. Taudin itämisaika on yleensä noin kymmenen vuorokautta, mutta se voi olla jopa kolme viikkoa. Tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva sairaus, joka tarttuu huoneilman välityksellä, ja tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu.

THL:n tartuntatautirekisterin mukaan Suomessa on vuosittain muutamia tuhkarokkotapauksia. Poikkeus oli vuosi 2011, jolloin tapauksia havaittiin 27.

Taudin voi saada rokotteen jälkeenkin

Kaikki nyt sairastuneen seurueessa matkanneet aikuiset ovat rokotettuja tai sellaisia, jotka ovat sairastaneet tuhkarokon.

Huttusen mukaan sairastunut on todennäköisesti saanut taudin Italiassa, sillä muun muassa itämisaika sopii siihen.

– Suomessa selvitämme kyllä sen, missä nämä ihmiset ovat liikkuneet, ja kartoitamme tilannetta THL:n kanssa ja mietimme, onko sellaisia ihmisiä, jotka ovat altistuneet tartunnoille.

Huttusen mukaan Italiassa on suuri tuhkarokkoepidemia ja sairastuneita on 3 800.

– Siellä on todettu, että tartunnan saaneista 3–6 prosenttia on ollut sellaisia, jotka ovat saaneet rokotuksen. Eli on harvinaista, mutta mahdollista, että rokotettu henkilö saa taudin. Tauti on lievempi kuin rokottamattoman ihmisen tauti, ja vakavammat jälkitaudit voidaan estää rokotteella.

– Toinen hyvä asia on se, että rokotettu henkilö ei todennäköisesti levitä tautia eteenpäin. Tilanne, että tällainen rokotettu ihminen käynnistäisi Suomen mittakaavassa epidemian, on suhteellisen epätodennäköinen.

Huttunen muistuttaa, että tuhkarokko on kansantauti, joka on saatu rokotuksilla hallintaan.

– Siksi ei toivota, että se leviäisi Suomessa, ja siksi puhutaan jatkuvasti siitä, että rokotusten pitäisi olla kunnossa.

– Sitä ei voi kyllin korostaa, että ihmiset katsoisivat rokotussuojansa kuntoon.

"Rokottamattomia lapsia en veisi Italiaan"

Huttusen mukaan myös Romaniassa on viime vuoden alusta lähtien ollut laaja tuhkarokkoepidemia ja 32 tartunnan saanutta on myös kuollut.

– Toki sairastuneitakin on ollut sitten yli 8 000, Huttunen sanoo.

Huttusen mukaan tuhkarokon vaikean tautimuodon saaminen ei ole kovin yleistä. Tuhkarokon aiheuttamat komplikaatiot voivat johtaa immunologisiin reaktioihin, bakteeri-infektioihin tai aivokalvontulehdukseen.

– On hyvin harvinaista, että tuhkarokkoon menehtyy. Puhutaan enemmänkin promilleista, mutta pitää huomioida, että taudin tartuttavuus on niin korkea. Silloin kun suuret joukot sairastuvat, joukossa on niitä, jotka saavat komplikaatioita eli keuhkokuumetta, korvatulehduksia tai keskushermostotulehduksia.

Huttunen sanoo, että ulkoministeriö tai THL eivät ole tehneet matkailurajoituksia Italiaan matkustamisen suhteen.

– Tilanne on vähän sellainen, että mitä riskejä on valmis ottamaan. Jos on täysin rokottamaton, niin harkitsisin matkaa pariin kertaan. Mutta jos on rokotettu, niin en usko, että matkaa tarvitsee perua, sillä kokonaisriski tällaisilla ihmisillä on aika pieni.

Huttusen mukaan jokainen miettii asiaa omalta kohdaltaan.

– Rokottamattomia lapsia en itse ainakaan veisi tällä hetkellä Italiaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pirkanmaalla kolme uutta tuhkarokkotapausta