Pirkanmaalla kolme uutta tuhkarokkotapausta

"Lisätartunnat tai epidemia hyvin epätodennäköisiä".

Pirkanmaalla on ilmennyt kolme uutta tuhkarokkotapausta. Sairastuneet kuuluvat samaan Italian-matkaseurueeseen kuin eilen uutisoidun tartunnan saanut.

Kaikki neljä Pirkanmaalla sairastunutta ovat aikuisia, ja he ovat saaneet lapsuudessaan vasta-ainerokotuksen tuhkarokkoa vastaan.

– Saadut rokotukset ovat hyvä asia. Niiden vuoksi on hyvin epätodennäköistä, että nelikko tartuttaa ketään muita tai aiheuttaa epidemian, kertoo apulaisylilääkäri Reetta Huttunen Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä.

Pirkanmaalla sairastuneiden oireet ovat lieviä, heillä on kuumetta ja ihottumaa. Nelikko on Huttusen mukaan jo paranemassa. Sairastuneet ovat kotihoidossa ja eristyksissä taudin tartunta-ajan.

Huttusen mukaan on todennäköistä, että suomalaiset ovat saaneet kaikki tartunnan Italiassa samalta henkilöltä, jolla ei ole ollut rokotusta tuhkarokkoa vastaan ja joka on tartuttanut muitakin. Tartunta on tapahtunut mahdollisesti junassa.

Huttusen mukaan Pirkanmaan neljä tartuntaa ovat eri virustyyppiä kuin Itä-Savossa kesä-heinäkuussa todetut tuhkarokkotartunnat. Torstaina varmistui, että Itä-Suomen viisi tartuntaa ovat kaikki keskenään samaa virustyyppiä.

 

Itämisaika runsaan viikon

 

Apulaisylilääkäri Huttusen mukaan on harvinaista, mutta mahdollista, että rokotettu henkilö saa tuhkarokon. Rokotetun sairaus on lievempi kuin rokottamattoman ihmisen tauti, ja vakavammat jälkitaudit voidaan estää rokotteella. Myös todennäköisyys sille, että rokotetun ihmisen tuhkarokko tarttuu muihin ihmisiin, on hyvin pieni.

Tuhkarokon itämisaika on yleensä noin kymmenen vuorokautta, mutta se voi olla jopa kolme viikkoa.

THL:n tartuntatautirekisterin mukaan Suomessa on vuosittain muutamia tuhkarokkotapauksia. Poikkeus oli vuosi 2011, jolloin tapauksia havaittiin 27.

Tuhkarokko tarttuu kosketus- ja pisaratartuntana ja ilmateitse. Tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pirkanmaalla havaittu tuhkarokkoa – sairastunut oli rokotettu lapsena