Pitäisikö missikisat lopettaa? – ”Annetaan kauniiden tyttöjen kilpailla"

Keskisuomalaisen lukijaraati ei olisi valmis kieltämään kauneuskisojen järjestämistä.

Keskisuomalaisen lukijaraadilta kysyttiin, pitäisikö missikisat lopettaa. Enemmistö vastasi, että ei pitäisi – ero kisojen vastustajiin ei kuitenkaan ollut murskaava.

44 prosenttia yhteensä 454:stä vastaajasta oli missikisojen jatkamisen puolella. Vastustajia oli puolestaan 37 prosenttia. 52 prosenttia miehistä oli kisojen puolella ja 44 prosenttia naisista niitä vastaan.

Eniten kisojen lopettamista haluavia oli alle 40-vuotiaissa miehissä ja naisissa, 47 prosenttia. Toisaalta tämä ikäluokka edusti vain neljää prosenttia vastaajien kokonaismäärästä.

”Missikisat kuten monet muutkin kisat ovat harmitonta ja kiinnostavaa viihdettä. Samalla niissä näkee, miten upeita naisia Suomessa on. Missikisat ovat myös pitkä perinne jonka soisi jatkuvan.”

”Aikansa eläneitä naisten esineellistäjiä, olkoonkin että tätä harrastetaan kovasti yhteiskunnassa muutenkin.”

Kisoille on kova kysyntä

Miss Jyväskylä -kisat järjestäneen Domakers Finlandin toimitusjohtaja Tanja Finne sanoo, että kisoja järjestetään erityisesti sen takia, että niille on kova kysyntä.

– Olen välillä miettinyt kisojen järjestämisen lopettamista, mutta paine niiden puolesta on niin kova, että eihän se onnistu, Finne sanoo.

– Varsinkin Jyväskylän alueella kiinnostus on suorastaan noussut. Kymmenen viime vuoden ajalta viimeisen kolmen vuoden kuluessa on missikisoihin tullut jatkuvasti enemmän hakijoita, ihmiset ja mediat ovat olleet kiinnostuneita ja yhteistyökumppaneitakin on ollut paljon.

”Ihan hassua, että tällaisia ylipäätään järjestetään. Kuka niitä tarvitsee ja minkälainen arvomaailma niistä välittyy? Olen tosi yllättynyt, että kukaan on näistä edes kiinnostunut. Jos ihminen haluaa menestyä ulkonäkönsä avulla, on siihen kyllä muitakin foorumeita. Arvottaa ja arvostella mimmejä rivissä, voi herranen aika mikä ajatus.”

"Misseys voi olla ponnahduslauta"

Finne esittää myös monien muiden missikisojen puolustajien vakiokommentin.

– Keneltä missikisat ovat jollain lailla poissa? Olen nähnyt, että ne ovat monelle tytölle koko elämän unelma, Finne sanoo.

– Misseys voi olla myös ponnahduslauta työuralle.

Esimerkiksi Finne ottaa Miss Suomeksi vuonna 2001 valitun jyväskyläläislähtöisen Heidi Sohlbergin (o.s. Willman).

– Hänet valittiin ensi Miss Jyväskyläksi, sitten Miss Suomeksi, ja sen jälkeen hän on tehnyt hienoa uraa televisiossa ja erilaisten tapahtumien juontajana, Finne muistuttaa.

”Annetaan kauniiden tyttöjen kilpailla. Se nostattaa itsetuntoa ja auttaa nuoria jopa työpaikan saamisessa.”

”Kisat synnyttävät ahdistusta ulkonäöstään ja identiteetistään ongelmaisille. Ne antavat epätodellisen kuvan kauneudesta ulkomuotopainotuksellaan vaikkakin yrittävät korostaa sisäisen kauneuden merkitystä.”

Kursivoidut kohdat ovat lainauksia kyselyn avoimista vastauksista.

Lukijaraatiin voi liittyä tästä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .