Pitkäaikaistyöttömät halutaan terveystarkastuksiin

Kunnat haluavat pitkäaikaistyöttömät terveystarkastuksiin. Eri puolilla maata on kehitteillä malleja, joilla pyritään parantamaan työttömien terveyttä ja työkykyä.

Esimerkiksi Oulussa terveystarkastuksia on tehty syksystä lähtien. Kyse on Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskuksen Stakesin valtakunnallisesta hankkeesta.

Hankkeen projektityöntekijä, terveydenhoitaja Pirjo Nevalainen Oulusta kertoo, että työttömillä on paljon terveysongelmia. Heidän joukossaan on runsaasti sairaita, vajaassa hoidossa tai hoidotta olevia asiakkaita.

– Pitkäaikaistyöttömät käyttävät terveyspalveluja huomattavan vähän, hän lisää.

Nevalaisen mukaan pitkäaikaistyöttömien terveystarkastuksissa on löydetty pitkällekin edenneitä sairauksia. Se kielii siitä, että kauan työttömänä olleen kynnys lähteä lääkäriin on hyvin korkea.

Pirjo Nevalainen kertoo, että tarpeen mukaan terveydenhoitaja ohjaa asiakkaan lääkärille tai tiimiin, jossa on terveydenhuollon, päihdetyön, mielenterveyspalveluiden, sosiaalitoimen ja työvoimahallinnon työntekijöitä.

Uusimmat

Kotimaa

Tuhatmäärin Jehovan todistajia kokoontui Jyväskylään viikonloppuna – Konventista voi löytää jopa elämänsä rakkauden

Yllättikö sankka sumu autoilijan liikenneympyrässä? Menopeli kyljelleen Kangasniemellä

Monet perheet kokevat vauvan normaalinkin yöheräilyn ongelmaksi – "Normaali on usein paljon odotettua huonompaa kuin vanhemmat luulevat"

Neuvostovankeja kohdeltiin maatiloilla yleensä hyvin, tiukat ohjeet eivät uponneet isäntäperheisiin – Tutkimukseen haastateltujen jatkosodan ajan lasten mukaan vankien kanssa syntyi usein ystävyys

HS: Jutta Urpilainen siirtynee EU-komissaariksi suoraan vanhempainvapaalta, perheeseen tulee toinen lapsi

Hämeenlinnassa paljastetaan väittelyä herättänyt Lotta-patsas

Seinäjoella kaksi nuorta miestä kuollut auton törmättyä puuhun

Kultarantarannassa keskustellaan jälleen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – teemana maailman murros ja Euroopan tulevaisuus, päävieraana Saksan liittopresidentti

Lottopotti nousee juhannukseksi viiteen miljoonaan euroon – katso lauantain oikea rivi tästä

Lääkärinvirat täyttämättä Hankasalmella – kuntalaiset pääsevät marraskuussa lääkäriin palvelusetelillä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.