Pitsastako Suomen kansallisruoka? – Näin raati perustelee päätymistä finalistien joukkoon

Suomen kansallisruoka valitaan 12 vaihtoehdon joukosta ja julkistetaan tammikuussa.

Suomelle valitaan itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi kansallisruoka. Ehdotusten joukosta valitut 12 finalistia julkistettiin lauantaina.

Raati valitsi finalistit yli tuhannen ehdotuksen joukosta. Äänestykseen mukaan pääsivät pitsa, hernekeitto, ruisleipä, mämmi, kalakeitto, viili, karjalanpiirakka, mustikkapiirakka, paistetut muikut/silakat perunoilla, karjalanpaisti, graavi kala ja maksalaatikko.

– Eniten keskustelua tullee herättämään se, miten Italian ylpeys pizza pääsi suomalaisten ruoka-aarteitten listalle. Näen sen kuitenkin irronneen alkuperäisestä yhteydestään, siksi kirjoitimme sen kotimaisin aakkosin pitsaksi. Alkuperäinen pizzakin nousi maailmanmaineeseen vasta siirtolaisten mukana USA:ssa. Tänä päivänä pitsa on suomalaisten arkea, raadin jäsen historioitsija ja kirjailija Lasse Lehtinen perustelee tiedotteessa.

Äänestää voi netissä tai lähettämällä postikortin osoitteeseen Kansallisruoka / ELO-säätiö, Yrjönkatu 34 A 12, 01000 Helsinki. Äänestys käynnistyy maanantaina. Voittaja julkistetaan ensi vuoden tammikuussa.

Projektin toteuttavat Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö ELO ja Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK.

Mikä on suosikkisi Suomen kansallisruoaksi?