Pohjanmaalle odotetaan viimevuotisia suurempia kevättulvia

Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan kevättulvien odotetaan saavuttavan huippunsa alkuviikosta. Yöpakkasten vuoksi tulvia ei odoteta vielä viikonlopuksi. Kasvaneen lumimäärän vuoksi tulvista odotetaan viimevuotisia suurempia.

– Tämä on sellainen vanhan ajan kunnon tulva, jossa talotkin voivat kastua. Tai jos eivät talot, niin ainakin peltoja on paljon veden alla. Voi olla, että joudutaan tulvapenkereiden taakse laskemaan vettä, kertoo Tulvakeskuksen johtava hydrologi Bertel Vehviläinen.

Tulvavedet nousevat alkuviikosta erityisesti Kyrönjoella. Myös Lapuanjoen varrelle on odotettavissa huomattavaa tulvimista. Ennustetut tulvamäärät ovat tänä vuonna enimmäkseen keskimääräisiä, mutta paikoitellen tulvavedet nousevat sitäkin korkeammalle.

Tulvakeskuksen mukaan vesimäärä voi olla odottamattoman suuri edellisvuosien niukkaan tulvimiseen tottuneille.

– Monta vuotta on ollut sellaista, ettei kunnon tulvia ole ollut. Siihen nähden tällainen keskimääräinenkin tulva on jo suuri. On totuttu sellaisiin keväisiin, että lunta ei oikein ole ja tulvat ovat minimaalisia, arvelee Vehviläinen.

Vaasan eteläpuolisen rannikon joenvarsille ennustetaan keskimääräistä kevättulvaa. Ely-keskus varoittaa jääpatoriskistä, joka voi pahentaa tulvimista.

Kuortaneenjärven ja Keski-Pohjanmaan jokien tulvahuippua odotetaan seuraavalle viikolle huhtikuun lopulle. Perhonjoella tulvahuippua ennakoidaan huhtikuun loppuun tai toukokuun alkuun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.