Pohjoinen viima viilentää poutaista vapunpäivää

Sateenvarjon voi jättää huoletta kotiin vapunpäivän piknikiltä, mutta eväspöydän on syytä olla lujaa laatua. Vapunpäivää vietetään lähes koko Suomessa poutaisessa ja tuulisessa säässä. Itärajaa pitkin aamulla kulkeva vesi- ja räntäsaderintama väistyy Venäjän puolelle jo aamupäivän aikana, kertoo päivystävä meteorologi Ilmatieteen laitokselta.

Vappuaaton lämpötiloihin ei aivan ylletä. Etelä- ja Lounais-Suomessa mittari yltänee 10 asteeseen, muualla maassa lämmintä on viiden asteen molemmin puolin. Voimistuva luoteistuuli saa tosin ilman tuntumaan lämpömittarin lukemia koleammalta etenkin Oulu-Helsinki-linjan itäpuolella. Maan itäosissa tuuli voi yltyä navakaksikin, joten yksi lisävaatekerros kannattaa ainakin pakata mukaan päivän rientoihin.

Pohjoisimmassa Suomessa kevään alkamiseen on vielä aikaa. Ilmatieteen laitoksen säätilastojen mukaan Enontekiön Saanan ja Muonion Laukukeron mittausasemat pysyivät koko huhtikuun pakkasella. Vuonna 1992 perustetulla Saanan asemalla näin oli käynyt aiemmin vain kolmesti (1992, 1997 ja 2000). Kuun keskilämpötila jäi Saanalla 7,5 pakkasasteeseen.