Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistolta kokkeja ABC -ravintoloihin

Keskimaalla on jatkuva tarve ravintola-alan ammattilaisista. Yhteistyö alkaa Hirvaskankaalla ja Viitasaarella.

Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto (Poke) ja Osuuskauppa Keskimaa aloittavat syksyllä yhteisen ABC-polun, jonka tarkoitus on yhdessä kouluttaa kokkeja Keskimaan ABC-liikennemyymälöihin.

ABC-ravintoloissa kokin työnkuvaan kuuluvat lounas- ja à la carte -kokin työt sekä kahvilatuotteiden ja pikaruuan valmistaminen.

Idea tuli Keskimaalta, jolla on jatkuvasti tarvetta ammattilaisille. Yhteistyö aloitetaan Hirvaskankaan ja Viitasaaren ABC-asemilla.

Mukaan voivat hakea kaikki Poken ravintola- ja cateringalan perustutkinnon opiskelijat, nuoret ja aikuiset. Poke ja Keskimaa tekevät valinnat yhdessä. Opiskelija voi tehdä koko tutkinnon tai suorittaa esimerkiksi työvoimakoulutuksena tutkinnon osia.

Keskimaan rekrytointiasiantuntija Nina Laurila vakuuttaa, että tämän polun kulkevat opiskelijat saavat sellaista työkokemusta, josta on hyötyä oman alan työpaikkoja etsiessä.

– En tiedä parempaa paikkaa alan oppimiseen kuin ABC-ketjun ravintola, jossa tehdään monipuolisesti à la cartesta pikaruokaan ja vitriinituotteisiin. Hirvaskankaalla on oma leipomokin, jos joku on siitä puolesta kiinnostunut, Laurila toteaa.

Uudessa polku-ajattelussa työnantaja on mukana alusta asti opiskelijan oppimissuunnitelmaa laatimassa ja pääsee seuraamaan opiskelijan kehittymistä opiskelun edetessä.

Hirvaskankaan ABC:n ravintola on ketjun suurimpia, ja sinne palkattiin tänä kesänä runsaasti kesätyöntekijöitä. Myös Viitasaaren ABC:lla on parikymmentä kesätyöntekijää, pääasiassa paikallisia nuoria.

Apulaisliikennemyymäläpäällikkö Sari Mäkelä toivoo, että kesäväestä joku innostuisi alan opinnoista.

– Varsinkin kokeista on jatkuvasti pulaa, lisää tarvittaisiin. Siksi tämä koulutusyhteistyö tuntuu tarpeelliselta, hän toteaa.

Koulutukseen voi hakeutua Poken jatkuvan haun kautta tai TE-palveluiden kautta työvoimakoulutuksena, jonka jälkeen tehdään erillinen haku ABC-polkuun.

Tämä on oppilaitokselle uudistuksen mukaista yrityskumppanuustoimintaa. Uudistuksen yksi tavoite on lisätä työpaikalla tapahtuvaa koulutusta. Polkuajattelu hyödyttää kaikkia osapuolia.

– Se selkeyttää opiskelijan tavoitteita, kun etenemistavat ovat etukäteen tiedossa. Samalla prosessi keventää opettajan ja työpaikkaohjaajan työtä. Ja työnantaja tutustuu mahdollisiin tuleviin työntekijöihin jo opiskeluaikana, sanoo tutkintovastaava Niina Piesala Pokelta.

Tavoitteena on, että valitut opiskelijat tekevät työssäoppimisjaksot ja näytöt ABC-asemilla. Kaikille, jotka suoriutuvat opinnoistaan tavoitteiden mukaisesti, lupaa Keskimaa kesätyön ABC-asemilla.

Opiskelijoiden on myös mahdollista valmistuttuaan työllistyä pysyvämmin Keskimaalle.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .