Pohjoisen metsistä löytyy yhä valtavasti ammuksia

Pohjois-Suomen sotilasläänin alueelta löytyy edelleen valtavat määrät sodanaikaisia ammuksia ja räjähteitä. Raivattavaa riittää, vaikka Puolustusvoimat on jatkanut raivaustöitä vuosikymmenet. Entisillä sotatoimialueilla liikkuu poliisin arvion mukaan aika ajoin myös yksittäisiä luvattomia keräilijöitä.

- Joitakin viitteitä asiattomista kulkijoista on ollut. Tutkintaan tapauksia ei ole muistini mukaan viime vuosina kuitenkaan tullut, sanoo Peräpohjolan poliisilaitoksen päällikkö Seppo Kinnunen.

Räjähdysainelaki kieltää sotamateriaalin keruun maastosta. Löydöksistä on aina ilmoitettava heti viranomaisille. Pääesikunnan tiedotuspäällikön Eero Karhuvaaran mukaan räjähteisiin pitää suhtautua aina äärimmäisen varovaisesti, olivatpa ne kuinka vanhan ja toimimattoman näköisiä tahansa.

Varoituksista ja kielloista huolimatta alan harrastajia löytyy. Suuri räjähdekätkö löydettiin vastikään hankolaisesta omakotitalosta.

Keräilijät vaarantavat paitsi itsensä myös lähiympäristönsä.

Poliisi on purkanut Kemin turma-alueen eristyksen, ja ammukset on kuljetettu alueelta pois. Evakuoidut asukkaat ovat päässeet palaamaan koteihinsa.