Pohjoismaiden valtiojohtajat tervehtivät yleisöä matkalla kaupungintalolle

Vapaavuori: Vanhojen ja luotettavien ystävien merkitys kasvanut.

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio ovat siirtyneet Presidentinlinnasta kaupungintalolle Pohjoismaiden valtiojohtajien kanssa.

Virallisten vastaanottoseremonioiden jälkeen puhjennut sade lakkasi juuri ennen siirtymää, ja seurue pääsi kävelemään matkan Linnasta kaupungintalolle. Matkalla he tervehtivät yleisöä.

Kaupungintalolla on vuorossa Helsingin tulevan pormestarin Jan Vapaavuoren isännöimä lounas. Sitä ennen presidenttiparit ja kuninkaalliset seurasivat kaupungintalon parvekkeelta Kauppatorilla järjestettävää Koko Suomi tanssii -tapahtumaa, jossa tanssitaan humppaa ja katutanssia.

Tervetuliaispuheessaan Vapaavuori korosti pohjoismaisen yhteistyön merkitystä.

– Pohjoismaista yhteistyötä ei tule pitää itsestäänselvyytenä, ja sitä pitää vaalia yhteiskunnan kaikilla tasoilla. Vanhojen, hyvien ja luotettavien ystävien merkitys kasvaa samalla kun maailmasta tulee vaikeampi hallita ja ystävyyspiirit laajenevat, Vapaavuori sanoi.

Paikalla ollut joitain tuhansia ihmisiä

Aiemmin presidenttipari vastaanotti valtiojohtajat Presidentinlinnan pihalla. Seurue tervehti paikalle kerääntynyttä väkijoukkoa Presidentinlinnan parvekkeelta.

Poliisin mukaan alun juhlallisuuksia seuraamaan kerääntyi Linnan ympäristöön noin 3 000 ihmistä. Virallisen vastaanoton jälkeen puhjennut sade sai kuitenkin osan väestä poistumaan paikalta.

Ruotsin, Norjan ja Tanskan kuninkaalliset sekä Islannin presidenttipari ovat tulleet Helsinkiin juhlistamaan Suomen satavuotista itsenäisyyttä. Paikalla ovat Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia, Norjan kuningas Harald ja kuningatar Sonja, Tanskan kuningatar Margareeta sekä Islannin presidentti Gudni Johannesson ja hänen puolisonsa Eliza Jean Reid.

Valtiojohtajat saapuivat Presidentinlinnaan käänteisessä protokollajärjestyksessä vallassaolovuosiensa mukaan. Ensin Linnaan asteli viime vuonna virkaansa valittu Islannin presidentti Johannesson ja viimeisenä Tanskaa vuodesta 1972 hallinnut kuningatar Margareeta.

Iltapäivällä matka jatkuu Espooseen

Iltapäivällä kunniavieraat osallistuvat ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskuksen Hanasaaren uudelleenvihkimiseen Espoossa. Päivä huipentuu Presidentinlinnassa juhlapäivälliseen.

Kuninkaallisten vierailun vuoksi Helsingin keskustan liikenteessä on torstaina erikoisjärjestelyitä. Liikenne esimerkiksi katkaistaan kokonaan Presidentinlinnan edustalta noin kello 10–14.

Jenni Haukio ja Islannin presidentti jakelivat ylävitosia matkalla kaupungintalolle

Pohjoismaiden valtiojohtajien juhlapäivällinen on Suomen kokkimaajoukkueen käsialaa

Helsingin tuleva pormestari Vapaavuori isännöi Pohjoismaiden johtajien lounasta

Rekka-isku ei uhkaa poliisin mukaan kuninkaallisten vierailua – muutama muu asia kuninkaallisbongarin kannattaa ottaa huomioon

Sadekuurot uhkaavat valtionjohtajien Suomen vierailua