Poikkeusaikana hiljentyneet päivystykset palaamassa normaaliin – harrastusten väheneminen vähensi tapaturmia, mutta sairauskohtaukset eivät hävinneet mihinkään

Poikkeusolot ovat hiljentäneet sairaaloiden päivystykset epidemian alkupuolella, ja potilasmäärät ovat vähentyneet merkittävästi, kerrotaan yliopistollisten sairaaloiden päivystyksistä. Ensiavun ja päivystysten ylilääkärit arvelevat tapaturmien määrän vähentyneen etenkin ihmisten vähäisen liikkumisen ja harrastamisen takia.

–  Tapaturmat painottuivat kotiin. Kukaan ei lähtenyt trampoliinipuistoon tai skeittiparkkiin. Tavalliset kaatumiset, raaja- ja päävammat vähenivät selvästi, kertoo Peijaksen sairaalan päivystyksen osastonylilääkäri Jani Mononen.

Peijaksen päivystyksen käyntimäärät laskivat Monosen mukaan hiljaisimpana aikana jopa puoleen. Vakavasti apua tarvitsevat saapuivat kuitenkin vastaanotolle epidemiasta huolimatta. Tavallisimmat ja vakavimmat päivystyskäyntien syyt, kuten sairauskohtaukset, iäkkäiden ihmisten kaatumiset, lonkkamurtumat ja sydäninfarktit eivät hävinneet poikkausaikanakaan.

Lapin keskussairaalasta arvioidaan, että monet ovat saattaneet seurata oireidensa kehittymistä normaalia pidempään ennen yhteydenottoa päivystykseen. Ylilääkäri Aino Loimun mukaan vakavammin sairastuneet potilaat ovat korostuneet kevään aikana.

Ylilääkärit arvelevat päivystyksen hiljenemisen johtuvan myös siitä, ettei terveydenhuollon kapasiteettia haluttu kuormittaa lievemmillä loukkaantumisilla eikä vastaanotolle tultu tartunnan pelossa. Oysin ensihoidon vastuulääkäri Matti Martikainen kertoo päivystyksen olevan turvallinen, sillä koronapotilaille on oma vastaanottonsa.

–  Enää sellaista pelkoa tulla päivystykseen ei ole, kertoo myös Tyksin ensiavun ylilääkäri Sami Mustajoki alkukesän tilanteesta.

Päivystykset vilkastuvat kesän myötä

Rajoitusten purkamisen odotetaan palauttavan päivystyskäynnit normaalin kesän määriin. Ravintoloiden aukeaminen ja harrastuksiin palaaminen saavat suomalaiset liikkeelle, mikä nostaa loukkaantumisten ja päivystyskäyntien määrää. Ravintoloiden sulkeutuminen näkyi myös päivystyksissä viikonloppuiltojen rauhoittumisena.

–  Ravintoloiden hiljentyminen on osittain vaikuttanut vammojen vähenemiseen. Kun kosteita ravintolailtoja ei ole ollut, päivystyksessä käynti väheni, Jani Mononen arvioi.

Myös Matti Martikainen Oysista kertoo päivystyksen vilkastumisesta toukokuun lopulla. Hänen mukaansa alkoholin käyttöön liittyvät päivystyskäynnit ovat lisääntyneet viimeisen viikon aikana.

Kesältä uupuvat isot massatapahtumat, mutta ne eivät normaalinakaan kesänä ruuhkauta päivystyksiä niin paljon kuin voisi kuvitella, kertoo ylilääkäri Tero Martikainen Kysistä. Hän uskoo päivystysten vilkastuvan ilman peruttuja tapahtumiakin, sillä viime kuukausien rauhallisuus tuskin jatkuu rajoitusten hellittäessä.

–  Isot massatapahtumat näkyvät jonkin verran myös päivystyksessä, mutta monissa tapahtumissa on usein omaa ensiapuhenkilöstöä.

Loukkaantumiset liikenneonnettomuuksissa ovat Tilastokeskuksen mukaan vähentyneet tänä keväänä, mutta tämä on huomattavissa vain paikoittain päivystyksissä. Tero Martikaisen mukaan hälytysmäärissä on ollut laskua vain aavistuksen verran. Hänen mukaansa ensihoidon luvut lähestyvät jo normaalia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Tuppurainen elpymisrahastosta: Suomi vie tavoitteitaan eteenpäin määrätietoisesti, mutta sopu on tärkein

Palokan senioritaloista evakuoitujen jatkoasumista selvitetään maanantaina: Rakennus- ja terveysvalvonta arvioivat, onko koteihin turvallista palata

Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi

Keski-Suomessa raportoitiin sunnuntaina yksi uusi koronavirustartunta

Jyväskyläläisperheen kaksi lasta altistui koronalle Mannisenmäen päiväkodissa – äiti toivoo, että syyllistämisen sijaan muistettaisi riskit: "Eilen käytiin testissä ja nyt odotellaan"

Koronan vahvistama pyöräilybuumi näkyi kesäkuussa myyntipiikkinä – suuria poistomyyntejä ei välttämättä syksyllä nähdä

Sotilaspoliisi jatkaa Palokan senioritalon jälkivartiointia – uudelleen syttymisen mahdollisuutta ei ole vielä täysin poissuljettu

SPR järjesti ruokaa, vaatteita ja hygieniatarvikkeita Palokan tulipalosta evakuoiduille heti lauantaina – näin sinä voit auttaa

Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia

Sunnuntain jumalanpalvelus lähettiin suorana Tikkakosken kirkosta – katso tallenne

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.