Pokemon Go pisti Kirkkopuiston nurmikon mutavelliksi

Suosittu peli, ei käy kieltäminen.

Iltaisin, viikonloppuisin ja hyvällä kelillä Jyväskylän suosituin puisto ja keskeisin paikka, Kirkkopuisto, kerää kymmenittäin Pokemon Go -pelaajia. Syynä on puistossa oleva Pokestop eli paikka, jossa metsästetään puhelimella Pokemon-otuksia ja kerätään pelissä tarvittavia asioita tai tavaroita eli itemeja.

Pelaamisesta on ollut se seuraus, että osin puiston nurmikko on kärsinyt. Parin aarin alueelta Kaupunginkirkon ja Minna Canthin patsaan väliltä kaikki vihreä on kadonnut, ja tilalla on vain mustaa multaa. Ja multa muuttuu sateella velliksi.

Kaupunginpuutarhuri Vesa Lehtinen ymmärtää pelin suosion eikä halua missään tapauksessa pelaamista kieltää. Hän toivoo vain, että pelipaikat jakautuisivat tasaisemmin ympäri kaupunkia.

– Tämä siipeensä saanut paikka on varjossa eikä saa kunnolla valoa, joten se ei uusiudu. On hyvä, että puistoja käytetään. Kaupunki ei lähde ainakaan nyt aitaamaan ja kieltämään pelaamista. Tuleva syksy, vesisateet ja kohta vaakatasoon satava räntä pitävät huolen, että tilanne rauhoittuu, Lehtinen sanoo.

Keväällä paikka korjataan hiekkaturveseoksella ja paikalle kylvetään uusi nurmikko.

Muut Jyväskylän puistot ja nurmikot eivät ole kärsineet samalla Pokemon Gon pelaamisesta – esimerkiksi Harju on luonnonnurmikolla ja Puistotori syrjemmässä.

Uuraislaiset Jani Hannonen ja Anna-Mari Mäenpää piipahtivat tiistaina Kirkkopuistoon pelaamaan kaupunkireissullaan suosikkipeliään. Janin taso eli leveli on 26 ja Anna-Marin 22 parin kuukauden pelaamisen jälkeen. Tavoitteena on luku 40, jolloin ollaan jo huipputasolla. Tulos vaatii useamman kuukauden pelaamisen.

– Peli on varmaan siksi suosittu, että se tuo takaisin lapsuuden pelihahmot ja pelaamisen innon, Hannonen sanoo.

Hän on kävellyt pelihahmojen perässä jo 225 kilometriä, Anna-Mari Mäenpäällä on vasta koossa 55 kilometriä.

Kun GPS-paikantimella ja kameralla varustetun älypuhelimen näkymän avaa laitteen näytölle, paljastuu, että Jyväskylä on täynnä jahdattavia pokeja.

Se hyöty pelistä on ollut, että ihmiset ovat joutuneet kävelemään paljon pelatessaan, nostattaneet vaivihkaa kuntoaan, samalla kerääntyneet samoille nurkille ja luoneet uusia sosiaalisia kontakteja.

– Japanissa peli on ollut suurmenestys. Siellä ihmiset ovat kuulema alkaneet taas puhua toisilleen, Jani Hannonen hymähtää.

Kirkkopuisto on myös pelaajien myötä rauhoittunut. Niin sanotut puistokemistit ovat menettäneet suojaisan nautintopaikkansa. He ovat joutuneet siirtymään muualle. Nyt alan ammattilaisia näkee enemmän Kirkkopuiston pohjoisosassa Kilpisenkadun kulmalla ja myös lähempänä keskustan pitkäripaista. Ainoa keskustan Alko kun sijaitsee aivan kaupungin ytimessä.

Varmistamaton tieto kertoo myös, että uuden keskussairaalan rakennustyömaa on yksi suosituista Pokestop-paikoista.

Tiettävästi rakennusmiehet ovat joutuneet hätistelemään aidatulta työmaalta pois läheisen koulun oppilaita, jotka on Pokemon-jahdissaan intoutuneet kielletylle alueelle.

Pelaamisen liiallisesta suosioista kärsineillä on mahdollisuus ottaa yhteyttä pelivalmistaja Niantec-yhtiöön ja pyytää poistamaan pelistä Pokestop-paikka, jos se aiheuttaa liikaa häiriötä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .