Pokemon, Saara Aalto ja norppalive googlatuimmat vuonna 2016

Haetuimpien ihmisten listalla Saara Aalto syrjäytti kestosuosikki Robinin.

Pokemon Go, Saara Aalto, norppalive ja kasvisruoka – ne kiinnostavat suomalaisia eniten Internetissä, ainakin jos katsotaan tämän vuoden suosituimpia Google-hakuja.

Suomalaiset hakevat vastauksia kysymyksiin internetistä 30 miljoonaa kertaa joka päivä, kertoo Googlen analyytikko Jaakko Pihlaja.

Aikaisempien vuosien kestosuosikki Robin sai luovuttaa haetuimman henkilön tittelin Britannian X Factor -laulukilpailussa huomiota saaneelle Saara Aallolle. Myös Patrik Laine ja Sanni olivat suosituimpien hakujen joukossa.

Yhteiskunnallisista ilmiöistä nousivat muun muassa Yhdysvaltain presidentinvaalit, Britannian EU-ero, kansalaisaloite sekä zikavirus. Kaikkein suosituin yhteiskunnallinen haku oli kuitenkin saimaannorppa Pullervon elämää seuraava norppalive.

Suomalaisten kestosuosikkeja ovat myös erilaiset lauseet, jotka alkavat esimerkiksi sanoilla onko tai miten.

Kasvisruokaan liittyvät haut tuplaantuivat

Pihlaja kertoo yllättyneensä siitä, miten voimakkaasti kasvisruokabuumi kiinnostaa suomalaisia: kasvisruokaan liittyvät haut ovat kaksinkertaistuneet vuoden aikana. Suomalaiset hakivat muun muassa nyhtökauraa, härkistä ja mifua.

– Se on todella iso määrä ja iso muutos, sanoo Pihlaja.

Internet-haut ovat entistä suurempi osa arkea, ja vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin etsitään koko ajan enemmän mobiililaitteilla. Pihlajan mukaan esimerkiksi ruokaan liittyviä hakuja tehdään hyvin usein kaupassa, kun ihmiset miettivät, mitä ostaisivat.

Hieman yllättäen suosituimpien hakujen joukkoon nousivat myös Haluatko miljonääriksi -tietokilpailuohjelman kysymyksiin liittyvät haut. Niitä haettiin etenkin ohjelman lähetysten aikana.

– Ihmiset ovat selkeästi ohjelmaa katsoessaan ottaneet älypuhelimet taskuistaan ja etsineet samalla tietoa, kun ovat katsoneet telkkaria, Pihlaja selittää.