Poliisi: 20-vuotiaan varusmiehen tappanut luoti tuli ilmeisesti varusmiestoverin aseesta

Hangossa eilisiltana kuolleen varusmiehen epäillään saaneen surmansa toisen varusmiehen ampumasta luodista, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja rikoskomisario Henrik Niklander Länsi-Uudenmaan poliisista. Ampumaharjoituksessa käytetyt aseet olivat armeijan rynnäkkökivääreitä.

Onnettomuudessa sai surmansa 20-vuotias pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva upseerioppias. Varusmiehen omaiset on tavoitettu, ja heille on kerrottu asiasta.

Harjoitus pidettiin tällä viikolla Syndalenin harjoitusalueella. Se keskeytettiin välittömästi kuolemantapauksen jälkeen.

Poliisin mukaan tapaus sattui, kun yhdeksänhenkinen varusmiesryhmä harjoitteli liikkuvaa pimeäammuntaa. Niklanderin mukaan harjoitusta valvova henkilö oli lähettyvillä, kun luoti osui varusmieheen. Hän ei vielä kuitenkaan kerro tapauksen tarkempia yksityiskohtia, koska tutkinta on edelleen kesken.

Länsi-Uudenmaan poliisi tutkii tapausta törkeänä kuolemantuottamuksena ja selvittää, onko harjoitukseen liittyviä turvaohjeistuksia ja -määräyksiä noudatettu. Inhimillisen erehdyksen mahdollisuutta tutkitaan myös.

Onnettomuustutkintakeskus on päättänyt aloittaa alustavan tutkinnan tapauksesta. Tutkinnanjohtaja Niklanderin mukaan tutkintanimike ei vielä tarkoita, että tapauksessa olisi tehty rikos, vaan näin vakavissa asioissa syytä epäillä -kynnys on matala, joten kaikki mahdollisuudet kartoitetaan. Siksi myös jotkut kantahenkilökunnan jäsenet ovat epäiltynä.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) on esittänyt surunvalittelunsa kuolleen varusmiehen omaisille.