Poliisi: Ennätysmäärä epäiltyjä seksuaalirikoksia uutenavuotena

Poliisi tutkii yhteensä 15:tä epäiltyä seksuaalirikosta Helsingissä uudenvuoden ajalta. Helsingin poliisin mukaan määrä on ennätyksellisen suuri.

Tutkittavista rikosilmoituksista yksi koskee raiskausta, kaksi raiskauksen yritystä ja 12 seksuaalista ahdistelua.

Tutkinnassa olevista rikoksista epäillyt ovat tuntomerkeiltään ulkomaalaistaustaisia.

– Poliisin tietojärjestelmään mukaan Helsingin poliisille ei ole koskaan aikaisemmin raportoitu näin monesta yhden vuorokauden aikana tapahtuneesta eri seksuaalirikoksesta, Helsingin poliisi kirjoittaa selvityksessään.

Epäiltyjen rikosten uhrit ovat 14–66-vuotiaita naishenkilöitä.

Epäiltyjen rikosten uhrien mukaan epäillyt ovat valinneet uhrinsa haavoittuvuuden perusteella. Osa uhreista on ollut yksin liikkeellä.

Osa rikoksista epäillyistä on poliisin mukaan toiminut ryhmässä ja heillä on ollut mahdollisesti ennakkoon sovittu taktiikka, jossa osa epäillyistä on piirittänyt uhrin ja osa on toteuttanut varsinaisen ahdistelun.

Poliisin mukaan piirittäjien tehtävänä on ollut estää uhrin pakeneminen, ulkopuolisten henkilöiden väliintulo ja toiminnan paljastuminen.

Poliisin mukaan Helsingin keskustassa liikkui uudenvuoden juhlinnan aikaan useita noin 10–20 henkilön muodostamia ryhmiä, jotka ahdistelivat naisia. Poliisi olettaa ahdistelijoiden olleen ulkomaalaisia.

– Kuvattu toiminta on sekä laajuudeltaan että tekotavaltaan uusi ilmiö Helsingissä, Helsingin poliisi kirjoittaa.

Helsingin poliisi on keskittänyt uudenvuoden aikana tapahtuneiden seksuaalirikosten tutkinnan vakavan rikollisuuden tutkintayksikköön.

Poliisi toivoo nopeita ilmoituksia

Helsingin poliisi sai uudenvuoden aikana vain kaksi ilmoitusta epäillyistä seksuaalirikoksista. Suurin osa ilmoituksista tuli poliisille vasta sen jälkeen kun poliisi tiedotti uuden vuoden tapahtumista toissa viikolla.

Poliisi korostaa, että seksuaalirikostapauksista pitäisi heti ilmoittaa poliisille, sillä se helpottaa merkittävästi tapausten selvittämistä.

– On tärkeää, että näistä tapauksista ilmoitetaan poliisille matalalla kynnyksellä ja mahdollisimman nopeasti, rikosylikomisario Jonna Turunen sanoo poliisin julkistamassa videohaastattelussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.