Poliisi: "Ilman viinaa olisimme työttömiä"

Vanhempi rikoskonstaapeli Jussi Harjula Sisä-Suomen poliisista lataa pöytään karua näppituntumaa kentältä. Päihteet, olipa kyseessä sitten alkoholi, erilaiset huumaavat aineet tai pahimmassa tapauksessa molemmat sekaisin, näyttelevät hänen kokemuksensa mukaan ainakin jotain roolia valtaosassa poliisin kenttätehtävistä.

– Harva lähtee selvin päin rettelöimään. Kärjistäen voisi sanoa, että jos päihteitä ei olisi, me olisimme työttömiä, Harjula hymähtää.

Kun päihteet ovat mukana kuvioissa, voi keneltä tahansa lähteä mopo käsistä. Tämä näkyy etenkin viikonloppuisin, jolloin poliisi joutuu puuttumaan esimerkiksi järjestyshäiriöihin tai selvittelemään perheriitoja, joihin liittyy alkoholin käyttöä.

– Toisille se on se rähinäviina, toisia alkaa unettamaan. Joskus käytös on sellaista, että henkilö joudutaan ottamaan säilöön. Joskus ollaan tilanteessa, ettei henkilö pysty huolehtimaan itsestään, ja sitten selvitetään tapauskohtaisesti, mikä on se osoite, johon suunnataan. Voisi sanoa, että kyllä joka työvuorossa joudutaan kuljettamaan päihtynyttä, Harjula summaa.

Aina päihtymystila ei näy – eikä alkometriin välttämättä puhalleta vaikka näkyisikin. Liikenteen ulkopuolella kun puhalluttaminen edellyttää rikosepäilyä.

Harjulan havaintojen mukaan poliisin tehtävissä ovat lisäksi viime vuosina korostuneet yhä useammin myös muut päihteet kuin alkoholi.

– Huumeiden saanti on helppoa Jyväskylässäkin, ja nuorilla etenkin pilven poltto on yleistynyt, hän sanoo.

Huumeet ja lääkkeet tekevät Harjulan mukaan käytöksestä aina arvaamattomampaa kuin alkoholi.

– Huumaavat aineet voivat näkyä apatiana tai sitten niin, että vauhti on sata ja äly nolla. Siinä mielessä humalaisen kanssa pärjää aina paremmin.

Harjula myös muistuttaa, että poliisi puuttuu päihteiden käyttöön vasta silloin, kun on pakko.

– Valtaosa ihmisistä käyttää kuitenkin alkoholia sivistyneesti ja kohtuu fiksusti. Silloin aiheutetaan korkeintaan esteettistä haittaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .