Poliisi: Kanervan vaalitilaisuudessa häiriköineet tyytymättömiä palveluihin

Kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok.) vaalitilaisuuden häiriköinnissä ei poliisin mukaan ollut kyse organisoidusta tai systemaattisesta rikollisuudesta.Poliisi kutsuttiin paikalle Turun Runosmäen nuorisotalolle torstai-iltana, kun noin kymmenen hengen miesporukka huuteli tilaisuuden aikana äänekkäitä solvauksia ja häiritsi Kanervan ja panelistien esiintymistä.

Poliisi arvioi, että häiriköinnin syynä oli alueella asuvan miesporukan tyytymättömyys lähinnä paikallisten palveluiden heikkenemiseen.

– Kyseessä on paikallisesti kokoontuva porukka, jota ei voi nimittää jengiksi. Porukan kommenteissa oli kyllä mukana Ukraina-vastaisuutta ja joitakin Nato-heittoja, mutta päällimmäisenä nousi tyytymättömyys Runosmäen palvelujen karsimiseen. Paneelikeskustelun aihehan oli turvallisuuskeskustelu Ukrainan tilanteesta, mikä selittänee huuteluja, sanoi tutkinnanjohtaja Satu Värri perjantaina.

Ei rikosilmoitusta

Poliisin mukaan osa porukasta oli hieman päihtynyttä, mutta ei silmiin nähden humalaista. Poliisi poisti nuorisotalon tilasta kolme 36–45-vuotiasta miestä, jotka käyttäytyivät poliisia kohtaan uhmakkaasti ja jäivät tiloihin "vetelehtimään". Yhdellä heistä on poliisin mukaan väkivaltataustaa. Ketään ei otettu tilanteessa kiinni.

Kanervan vaalitilaisuuteen kommentaattoriksi kutsuttu upseeri James Mashiri kuvaili STT:lle miesten käytöstä pelottavaksi ja uhkaavaksi.

– Vaalitilaisuutta oli kuuntelemassa noin 20–30 ihmistä, joista osa poistui peloissaan paikalta.

Mashirin mukaan häirikköporukan kommenteissa oli selvää mediavastaisuutta ja oman pahan olon purkamista.

– Heidän kanssa ei pystynyt neuvottelemaan ja meluaminen vaan jatkui 30–40 minuuttia. Osa oli pukeutunut niin, että heidät voisi liittää äärioikeistoon.

Kukaan vaalitilaisuudessa olleista ei ole halunnut tehdä rikosilmoitusta. Poliisin mukaan on mahdollista, että tutkintaa ei jatketa kovin pitkälle.

– Laiton uhkaus olisi ollut tässä mahdollinen rikosnimike, mutta se on asianomistajarikos. Miehet ovat rikkoneet yleistä järjestystä ja turvallisuutta vastaan, joten heitä voitaisiin syyttää järjestyslakirikkomuksesta. Vaalilakikaan ei tässä kohtaa tule vastaan, Värri arvioi jatkotoimia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisilta luvassa lisätietoa Kanervan vaalitilaisuuden häirinnästä

TS: Venäjä-mieliset häiriköt keskeyttivät Kanervan vaalitilaisuuden – Poliisi paikalle