Poliisi: "Läheistä kontaktia hakeva ei välttämättä etsi lomaromanssia"

Sisä-Suomen poliisi on listannut kymmenen vinkkiä stressittömämpään kesään.

Perinteisesti poliisi muistuttaa muun muassa lomareissun ajaksi tyhjilleen jäävän asunnon huolehtimisesta. Yöelämässä liikkujia varoitetaan myös laittomista takseista, sillä ystävälliset kotiinheittäjät voivat tulla laillista mittaritaksia huomattavasti kalliimmiksi.  Myös tuntemattomien tarjoamista ryypyistä poliisi kehottaa kieltäytymään, jos aineen sisällöstä ei ole tietoa.

Alla kaikki vinkit turvallisempaan kesään.

1) Nyt on lompakkovarkauksien sesonkiaika -aseta pankkitileillesi turvaraja, minkä verran maksimissaan tililtäsi voi nostaa tai käyttää rahaa vuorokaudessa. Varmistathan, että myös iäkkäimmillä läheisilläsi on raja käytössä. Huomioi, että maksukorttien Debit- ja Credit -puolilla on erilliset turvarajat.

2) Ota puhelimestasi talteen sen IMEI-koodi. Se on puhelimesi yksilöivä koodi, jonka avulla kadonneen tai varastetun puhelimen omistajan löytäminen helpottuu. Saat koodin näkyviin puhelimessasi näppäilemällä *#06# tai puhelumesi rungosta akun alta tai puhelimen ostolaatikosta tai -papereista.

3) Pyöräiletkö? Ota pyörästä kuva ja kirjoita rungonnumero muistiin. Mahdollisessa varkaustapauksessa rikoksen selvittäminen helpottuu silloin huomattavasti.

4) Pidä käsilaukustasi huolta ravintolassa ja muissa tilaisuuksissa, joissa on paljon ihmisiä, jottei kukaan pääse sieppaamaan sieltä omaisuuttasi. Älä jätä laukkuasi esim. tanssilattialle, sieltä se on helppo anastaa. Nopeasti läheistä kontaktia kanssasi hakeva voi olla todellisuudessa taskuvaras eikä lomaromanssia etsivä henkilö.

5) Tuntematon tarjoaa sinulle ryyppyä? Jätä väliin. Se voi sisältää mitä tahansa ainetta.

6) Älä jätä yleisillä paikoilla puhelinta pöydälle tai latautumaan "vähän sivummalle". Jäljelle voi jäädä pelkkä latausjohto, jos sitäkään.

7) Jos kadotat henkilöllisyystodistuksesi, harkitse oman luottokiellon tekemistä identiteettivarkauksien estämiseksi.

8) Vuokratessasi asuntoa tai lomahuoneistoa, joutuessasi liikennevahinkoon, tehdessäsi autokauppaa tms., tarkistathan toisen osapuolen henkilöllisyystodistuksen. Erilaiset petokset mm. identiteettivarkautta käyttäen ovat yleistyneet.

9) Sovi naapurisi kanssa kotoa tai mökiltä poissa ollessasi, että hän tarkkailee kotiasi ja käy mahdollisten vierailijoiden juttusilla tai ainakin kirjaa esim. auton rekisterinumeron muistiin.

10) Kun olet yöelämässä taksia vailla, käytä vain laillista taksia. Ystävälliset "kotiinheittäjät" voivat käydä huomattavaksi kalliimmaksi kuin laillinen taksi. Pidä ystävistäsi huolta, jotta kukaan ei jäisi päihtyneensä yksin kaupungille.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .