Poliisi: Laajamittaista laittoman maassaolon edistämistä ei tiedossa

Sisäministeri Paula Risikon mukaan poliisilta on tullut "pitkä lista" tapauksia, joissa laitonta maahan jäämistä olisi yritetty edistää.

Hallitus aikoo säätää erikseen rangaistuksen laittoman maassa oleskelun edistämisestä.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) kertoi torstaina Ylen A-studiossa, että poliisilla on ollut jonkin verran kokemuksia siitä, että laittomasti maahan jäämistä yritetään edistää ja poliisin työtä estää.

– Minulla on pitkä lista käytännön esimerkkejä, koska poliisit ovat niitä minulle lähettäneet, mutta en halua referoida poliisien kertomuksia. Haluan, että heiltä kysytään se itse, Risikko korosti ohjelmassa.

Ylikomisario Ari Jokinen Poliisihallituksesta kertoo, että hänellä on tiedossa vain yksittäistapauksia, joissa poliisia olisi yritetty estää suorittamasta laittomasti maassa olevan palautusta.

– Minulla ei ole tiedossa varsinaista ilmiötä ainakaan tässä kohtaan. Puhun nyt omasta kokemuksestani. Se käsitys minulla on, että voidaan puhua yksittäistapauksista, minun tietoon ei ole saatettu kentältä tällaista mitään laajamittaista, Jokinen huomauttaa.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) on kertonut, että budjettiriihessä esillä ollut lainmuutos voisi koskea tilanteita, joissa ihminen tarkoituksellisesti estää viranomaisten toimintaa laittomasti maassa olevaa auttaessaan. Häkkäsen mukaan muutos ei siis koskisi kaikkia tilanteita, joissa ihminen auttaa paperitonta ihmistä.

Rikollista olisi Häkkäsen mukaan virkamiehen tarkoituksellinen tai tahallinen estäminen jollain mekanismilla, kuten piilottamalla, majoittamalla tai jollain muulla.

Rikoslaissa on jo tällä hetkellä kriminalisoitu virkamiehen väkivaltainen vastustaminen sekä haitanteko virkamiehelle.

Haitanteosta voidaan tuomita sakko, jos joku yrittää väkivaltaa käyttämättä estää tai yrittää estää virkatoimen suorittamista tai vaikeuttaa sitä.

Laiton maassa oleskelu ja turvallisuuskysymykset hallituksen pohdittavina

Paperittomien piilottamisen kriminalisointia ei ole vielä tarkasti määritelty

Uhka-arvioiden tekemisen laajentaminen vaatii lisäkäsiä