Poliisi: Orimattilassa asetta käytettiin pysäyttämään vakava rikos

Surmansa sai aiemmin kaahailulla vaaratilanteita aiheuttanut mies.

Orimattilassa Päijät-Hämeessä sattui Nelostiellä sunnuntaina tilanne, jossa poliisi ampui kolmikymppisen lahtelaismiehen. Poliisin ja syyttäjän lähettämän tiedotteen mukaan kyse oli tilanteesta, jota tutkitaan vakavana henkeen ja terveyteen kohdistuvana rikoksena. Paikalle sattumalta tullut poliisi käytti asetta tilanteen pysäyttämiseksi.

Tapahtumasarja alkoi kello 12.30 Hämeen poliisin saadessa hälytystehtävän Orimattilaan. Alkutietojen mukaan ajoneuvo oli kaahaillut ja aiheuttanut vaaratilanteita liikenteessä. Lopulta ajoneuvo suistui kolarin takia moottoritien keskiviheriölle.

Sattumalta paikalle tuli tässä vaiheessa virka-asuinen poliisi. Hän ei kuitenkaan ollut hoitamassa aiemmin kaahailusta tullutta hälytystehtävää, kertoi päivystävä syyttäjä, kihlakunnansyyttäjä Jonna Ryynänen Länsi-Suomen syyttäjänvirastosta.

Paikalle tullut poliisi ei ollut vakavan henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen kohteena. Surmansa saanut lahtelaismies oli vaaratilanteita aiheuttaneen ajoneuvon kuljettaja.

Muita tapahtuman yksityiskohtia ei tutkinnallisista syistä annettu vielä julkisuuteen. Se kuitenkin siis todettiin, että poliisi ei käyttänyt asetta liikenteestä aiheutuneen tehtävän hoitamiseen.

Kaahailusta ja vaaratilanteista aiheutuneissa liikennerikoksissa on jo tiedossa useita asianomistajia, jotka olivat jo sunnuntaina ottaneet yhteyttä poliisiin.

Tutkintaa Valtakunnansyyttäjänvirastossa ja paikallispoliisissa

Orimattilan tapausta tutkitaan sekä Valtakunnansyyttäjänvirastossa että paikallispoliisissa, Jonna Ryynänen kertoi.

– Syyttäjä johtaa tutkintaa siltä osin, kun on kyse poliisin voimankäyttötilanteesta, ja siitä, onko poliisia syytä epäillä rikoksesta. Mutta asiakokonaisuudessa on myös tapahtumia, joita tutkii paikallispoliisi, hän kertoi.

Suomessa on syyttäjiä, jotka toimivat tutkinnanjohtajina asioissa, joissa poliisia epäillään rikoksesta.

Valtakunnansyyttäjänvirasto määrää asiassa tutkinnanjohtajan maanantaina.

Orimattilan tapaus on tänä vuonna kolmas, jossa ihminen on kuollut poliisin aseenkäytön seurauksena. Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen uskoo, että kyseessä on tilastollinen piikki. Koulutus, ohjeistus, aseenkäyttölainsäädäntö tai poliisin aseenkäyttölinja eivät hänen mukaansa ole mitenkään muuttuneet.

Kolehmainen kertoo, että tuoreen tapauksen jälkeen tietenkin tutkitaan, onko tällä vaikutuksia ohjeistukseen ja koulutukseen. Näin tehdään hänen mukaansa jokaisen tapauksen jälkeen.

– Joka kerta nämä (tapaukset) käydään huolellisesti läpi ja tehdään tarvittavat muutokset, jos huomataan, että vaikkapa ohjeistus kaipaa jotain uudistamista.

Poliisi turvautuu Kolehmaisen mukaan aseeseen viimeisenä keinona.

– Tavoitteena ei ole ihmisen surmaaminen, vaan kohdehenkilön toiminnan pysäyttäminen. Poliisin voimankäyttötilanne perustuu poliisilakiin ja rikoslain hätävarjelutilanteeseen. Nämä ovat ne kaksi vaihtoehtoa, milloin poliisi käyttää ampuma-asetta, Kolehmainen sanoi.

Poliisi ei ampunut Nelostiellä kaahailun takia

Orimattilan tapauksessa on kaksi tutkintaosiota

Poliisiylijohtaja: Poliisin aseenkäyttölinjassa mikään ei ole muuttunut

Poliisi ampui ihmisen epäselvissä olosuhteissa Nelostiellä

Poliisi käyttää asetta usein varoituslaukauksiin