Poliisi: Väkivaltainen mellakka suunniteltu – Joukolle huudettiin komentoja

Jyväskylässä lauantaina järjestetyn Suomen Vastarintaliikkeen mielenilmauksen epäillään äityneen väkivaltaiseksi mellakaksi suunnitellusti. Poliisi epäilee, ettei rauhallisesti alkanut mielenosoitus niin sanotusti karannut käsistä, vaan oli johdettua toimintaa.

Mielenilmaus käynnistyi puolenpäivän aikaan Jyväskylän keskustassa, josta noin 40 henkilön joukko eteni kulkueena banderollien kanssa Kirkkopuistoon. Mielenosoituksesta oli tehty poliisille asianmukainen ennakkoilmoitus, jossa tapahtuman tarkoitukseksi kerrottiin Suomen Vastarintaliikkeen toiminnasta tiedottaminen. Poliisi oli varautunut tapahtumaan ja paikalla oli toistakymmentä partiota.

Puistosta väki palasi keskustaan, jossa mellakointi alkoi kello 14:n jälkeen. Keskisuomalaisen tietojen mukaan joku tai jotkut joukosta huusivat muille komentoja, joiden seurauksena osa väestä ryntäsi läheiseen tavarataloon ja osa esti poliisin välittömän pääsyn heidän peräänsä. Välineiksi taipuivat mielenosoituksessa käytettyjen lippujen tangot.

Uhrit sairaalassa

Vaikka poliisi sai tilanteen haltuunsa nopeasti, ehti pahoinpitelyn uhriksi tavaratalossa joutua kolme ihmistä.

– Ilmeisesti yhteisestä käskystä he ryntäsivät tavarataloon, jossa kolmea pahoinpideltiin. Poliisi joutui käyttämään voimakeinoja kiinniotoissa, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mikko Porvali vahvisti.

Yhden pahoinpitelyn uhriksi joutuneen henkilön vammat ovat erittäin lievät eivätkä vaatineet hoitoa. Kahden muun vammat olivat lähinnä veriruhjeita ja iskujen seurauksesta syntyvää kipua. Uhrit kuljetettiin sairaalaan.

Porvalin mukaan hieman yli kymmenen ihmisen epäillään osallistuneen pahoinpitelyyn. Lisäksi mellakoitsijat yrittivät estää poliisia suorittamasta virkatehtäviään. Poliiseja ei loukkaantunut tapahtuman yhteydessä.

Uhreja ei valittu sattumalta

Porvalin mukaan kolme uhria eivät valikoituneet kohteiksi sattumalta, vaan on todennäköistä, että tekijät tunsivat heidät entuudestaan. Osapuolet olivat olleet puheissa keskenään aiemmin mielenilmauksen kestäessä.

– Vaikuttaa selvältä, että mielenosoittajajoukko on valinnut pahoinpitelyn kohteeksi henkilön, jonka ainakin osa joukosta on tuntenut entuudestaan. Kun häntä on alettu pahoinpidellä, kaksi hänen seurueessaan ollutta henkilöä joutui myös pahoinpitelyn kohteeksi, Porvali kertoi.

Kiinniotoissa poliisi käytti pippurisumutetta, jolle altistui myös sivullisia. Pippurisumute on vaaratonta, mutta aiheuttaa esimerkiksi silmien ja ihon kirvelyä.

– Varmasti myös täysin sivullisille aiheutui siitä tavaratalossa oireita, mutta tuossa tilanteessa sen käyttö oli perusteltua, Porvali sanoi.

Sekä miehiä että naisia

Poliisi otti paikalta kiinni 32 henkilöä, joiden joukossa on sekä miehiä että naisia. Tiettävästi kaikki osalliset saatiin kiinni.

– Koko joukon osallisuutta näihin rikoksiin selvitetään, mutta henkilöitä vapautetaan sitä mukaa, kun se on mahdollista, Porvali kertoi.

Hän ei osannut sanoa, onko joukossa kenties samoja henkilöitä, jotka olivat osallisena niin sanotussa Jyväskylän kirjastopuukotuksessa, jossa kyseisen liikkeen edustajia pyrki väkisin sisään Äärioikeisto Suomessa -kirjan esittelytilaisuuteen tammikuussa 2013.

Tutkinnanjohtajan mukaan epäiltyjen kuulusteluja ei saada tehtyä lauantaina, joten joukko pysynee kiinniotettuna sunnuntaihin. Tilanpuutteen vuoksi osa epäillyistä kuljetetaan mahdollisesti Saarijärvelle tai Tampereelle.

Tällä hetkellä tutkittavana olevat rikokset ovat kolme pahoinpitelyä, väkivaltainen mellakka sekä väkivaltaisen mellakan johtaminen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .