Poliisi aloitti esitutkinnan Johan Bäckmanista ja MV-lehden Ilja Janitskinista

STT:n mukaan poliisi tutkii epäilyjä vainoamisesta ja eri asteisista kunnianloukkauksista.

STT:n tietojen mukaan poliisi on aloittanut esitutkinnan Johan Bäckmanin ja MV-lehden päätoimittajan Ilja Janitskinin toiminnasta Ylen toimittajaa kohtaan.

Bäckman on kansainvälisillä verkkosivustoilla väittänyt toimittaja Jessikka Aroa muun muassa Yhdysvaltojen salaisen poliisin, Viron turvallisuuspoliisin ja Naton avustajaksi. Janitskin puolestaan on julkaissut useita Aroa koskevia juttuja MV-lehdessä.

 Tutkinnanjohtaja Harri Saaristola vahvistaa, että suomalaiseen toimittajaan kohdistunut tapaus on tutkinnassa.

– Tutkimme suomalaiseen toimittajaan kohdistuvaa juttua, jossa epäillään vainoamista ja törkeitä sekä perusmuotoisia kunnianloukkauksia. En voi kuitenkaan vahvistaa epäiltyjen tai asianosaisen nimeä, Saaristola sanoo.

Janitskinin mukaan hän ei ole kuullut rikosepäilystä. STT ei ole tavoittanut Bäckmania kommentoimaan tietoa.

 

Myös MV:stä harkitaan esitutkintaa

 

Helsingin poliisi selvittää parhaillaan onko myös MV-verkkolehden toiminnasta syytä aloittaa esitutkinta. Tammikuussa joukko poliittisia nuorisojärjestöjä lähetti Valtakunnansyyttäjänvirastoon tutkintapyynnön MV-lehden toiminnasta.

Järjestöjen mukaan MV-lehti sallii rasistisen uhkailun, väärinkäyttää sananvapautta ja rikkoo yhteiskuntarauhaa. Tutkintapyynnössä todetaan, että julkaisun toiminta on pyritty turvaamaan toimimalla ulkomailta.

– Tapaus vaatii aika lailla perehtymistä, kun on kyse sananvapaudesta, ilmaisunvapaudesta ja sentyyppisistä asioista, sanoi rikoskomisario Timo Luoto STT:lle tiistaina.

Saaristolan mukaan hänen tutkimansa tapaus ei liity poliittisten nuorisojärjestöjen MV-lehdestä tekemään tutkintapyyntöön.

Päätoimittajat puolustavat kannanotollaan vastuullista journalismia

Luotettavan median puolesta – päätoimittajien kannanotto