Poliisi ampui asunnossa riehunutta miestä Lahdessa

Mies ei totellut poliisin käskyjä, vaan tuli astalo kädessä kohti.

Poliisi kertoo ampuneensa aggressiivisesti käyttäytynyttä miestä Lahdessa kotihälytystehtävän yhteydessä.

Hämeen poliisi sai aamuyöllä hälytyksen yksityisasunnossa riehuneesta miehestä. Poliisin mukaan mies ei totellut poliisin käskyä, vaan hyökkäsi astalo kädessä poliiseja kohti, jolloin poliisi ampui häntä.

Poliisi antoi miehelle ensiapua, ja mies kuljetettiin ambulanssilla sairaalaan jatkohoitoon.

– Minun tietojeni mukaan hänellä ei ole akuuttia hengenvaaraa. Siihen minun poliisin luoti osui, en ota kantaa, sanoo kihlakunnansyyttäjä Heikki Stenius Salpausselän syyttäjänvirastosta.

Steniuksen alustavien tietojen mukaan miehen käyttämä astalo oli jonkinlainen lyömäase, mutta väline tarkentuu, kun poliisipartiota kuullaan tapahtuman johdosta.

– Jos ampuma-asetta käytetään, niin siinä on aina peruste. Myös poliisilla on oikeus hätävarjeluun. Ampuma-ase on äärimmäinen keino, jota käytetään jos ei ole lievempiä keinoja. Tietenkin ampuma-aseen käytön lainmukaisuus arvioidaan.

Noin 20-vuotiasta lahtelaismiestä epäillään vahingonteosta ja virkamiehen väkivaltaisesta vastustamisesta. Stenius ei kerro STT:lle tässä vaiheessa tutkintaa, oliko asunnossa tapahtuman sattuessa muita ihmisiä.

Viimeksi poliisi on käyttänyt ampuma-asetta maaliskuussa Petäjävedellä Keski-Suomessa, jolloin mies kuoli poliisin ampumana. Reilun kymmenen vuoden tilasto kertoo, että poliisilla on Suomessa noin miljoona tehtävää vuosittain. Ampuma-asetta käytetään noin 20 kertaa vuodessa, ja näistä kerroista noin puolet on varoituslaukauksia, sanoi poliisitarkastaja Ari Alanen STT:n haastattelussa helmikuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisin voimankäytöstä aloitetaan esitutkinta Petäjäveden ampumistapauksessa

Petäjävedellä poliisia uhanneella miehellä oli luvaton ase

Poliisin luoteihin kuollut kuusi ihmistä 2000-luvulla