Poliisi antoi virka-apua Konneveden ex-kirkkoherran asuttaman pappilan oven avaamiseen

Konneveden seurakunnan kiinteistöstrategiaan liittynyt pappilan kuntotarkastus on kiristänyt seurakunnan välejä entisestään erotettuun kirkkoherra Olavi Virtaseen sekä rouva Riitta Virtaseen. Seurakunta käyttää nykyisin yhteydenpitoon Virtasten asiamiestä.

Riitta Virtanen päivitti Facebookin viime keskiviikkona, että poliisi ja insinööritoimiston edustaja ovat murtautuneet heidän kotiin. Kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja Eijakaisa Kytöjoki vahvistaa, että pääovesta Virtasten kotina toimivaan pappilaan mentiin poliisin virka-avun turvin.

– Jätimme neljä kertaa ilmoituksen, että pappilassa suoritetaan seurakunnan kiinteistöstrategiaan liittyvä kuntokartoitus. Virtaset eivät reagoineet ilmoituksiin millään tavalla, eivätkä käyttäneet mahdollisuutta ilmoittaa aikataulullisesti heille sopivaa aikaa. Pyysimme poliisilta virka-apua. Yleisavaimella avattiin lukko ja sisältä kytketty salpa murrettiin, kertoo Kytöjoki.

Riitta Virtanen vahvistaa, että perhe on saanut toistuvasti erilaisia lappuja seurakunnalta vuokra-asuntoon liittyen. Kuntokartoitukseen liittyviin kahteen ilmoitukseen hän kertoo perheen vastanneen, että ehdotetut ajat eivät sovi.

– Tätä asuntoa on päätöksissä vatvottu edes takaisin. Meidät on irtisanottu ja se on peruttu. Ei tuossa pysy perässä. Minut olisi helposti voinut tavoittaa puhelimella paikan päälle, mutta soittoa ei tullut, kertoo Riitta Virtanen.

Kytöjoen mukaan Virtaset ovat saaneet vastaavan salvan korvauksena rikki menneelle. Seurakunta on reivaamassa taloudenpitoaan ennakoivammaksi.

– Seurakunta rahoittaa vuosittain toimintaa huomattavilla puukaupoilla, mutta 600–700 hehtaarin metsässä on kymmenen vuoden toimenpidevelka. Ohjelmaan sisältyy mm. ojituksia ja istutuksia, harvennuksia sekä hakkuita. Meillä on lähes valmis henkilöstöstrategia ja työn alla kiinteistöstrategia, johon pappilan kuntokartoitus liittyy. Seurakunnan tulee päättää, mitkä kiinteistöt pidetään ja mistä luovutaan myymisellä. Seurakunnan tulee kohentaa toimintakykyään, pohtii Kytöjoki.

 

Konneveden seurakunnan ja Virtasen pariskunnan välit ovat kiristyneet pikku hiljaa. Olavi Virtanen oli suosittu pastori seurakuntalaisten parissa, mutta jakoi myös vahvasti mielipiteitä. Tuomikapitulin mukaan Virtanen järjestelmällisesti sivuutti kirkkoneuvostoa päätöksenteossa. Tuomiokapituli irtisanoi Virtasen helmikuussa, ja hän oli jo sitä ennen pidätettynä virantoimituksesta. Virtanen säilyttää pappisoikeutensa.

Jupakkaan liittyy myös Riitta Virtasen päättynyt työsuhde Konneveden seurakuntasihteerinä. Työsuhteen päättämistä on puitu Itä-Suomen hallinto-oikeudessa ja Keski-Suomen käräjäoikeudessa.

Konneveden kirkkoneuvosto palkkasi Riitta Virtasen vakituiseksi seurakuntasihteeriksi toukokuussa 2015. Itä-Suomen hallinto-oikeus kumosi kirkkoneuvoston palkkauspäätöksen toukokuussa 2016.

Riitta Virtanen nosti asiasta kanteen Keski-Suomen käräjäoikeudessa, joka katsoi, ettei se voi tutkia asiaa, koska Virtasen palvelussuhde oli virkasuhde, eikä työsopimussuhde.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .