Poliisi ei saanut epäiltyyn taksiryöstäjään minkäänlaista kontaktia – lopulta poliisi ampui häntä ylävartaloon

Poliisi sai puoli kahden maissa sunnuntain vastaisena yönä tiedon, että joku oli painanut hätäpainiketta taksissa. Aluksi poliisi ei tiennyt ollenkaan, mistä oli kysymys, kertoo rikoskomisario Simo Hämäläinen.

Tilanne päättyi lopulta siihen, että poliisi ampui keittiöveitsellä aseistautunutta miestä ylävartaloon.

Hämäläinen kertoo, että taksi oli ottanut miehen kyytiin Kontioniemestä Kontiolahdelta, ja että mies oli puhunut haluavansa Noljakan kaupunginosaan Joensuussa.

Taksinkuljettaja, 31-vuotias nainen, on kertonut poliisille, että mies oli heti taksiin tultuaan käyttäytynyt sekavasti ja huitonut veitsellä auton sisätiloissa.

–  Hän vaati saada kuljettajan puhelimet, ja kun tämä oli antanut ne hänelle, mies väitti että "sinulla on vielä lisää puhelimia", Hämäläinen sanoo.

Nainen ei saanut fyysisiä vammoja tilanteessa, mutta järkyttyi pahasti.

–  Jokainen voi kuvitella, miten järkyttävä tuollainen tilanne on, Hämäläinen sanoo.

Hän kertoo, että nainen on hakeutunut jatkohoitoon.

Kuljettaja pakeni ja kertoi veitsestä poliisille

Poliisipartio tavoitti taksin lähellä Joensuun keskustaa. Taksi ei heti noudattanut poliisin pysähdysmerkkiä, mutta ei poliisiin mukaan myöskään pyrkinyt aktiivisesti poliisipartiota karkuun. Taksi pysähtyi lopulta Kuopiontien ja Siltakadun risteyksen kohdalla olevalle linja-autopysäkille.

Hämäläinen kertoo, että kuljettaja pakeni heti auton pysähdyttyä poliisin suuntaan. Kuljettaja kertoi poliisille, että asiakkaalla on veitsi. Tiettävästi epäilty ryöstäjä ei ollut yrittänyt pidätellä naista autossa.

Poliisin mukaan ryöstöstä epäilty mies ei totellut partion käskytyksiä.

–  Käytännössä häneen ei partion mukaan saatu minkäänlaista yhteyttä, Hämäläinen kertoo.

Poliisin mukaan mies nousi jonkin ajan kuluttua etupenkiltä, jossa oli istunut, ja käveli teräase kädessään kohti toista poliiseista.

Hämäläinen ei ota kantaa siihen, uhkailiko mies suoranaisesti poliisia aseella vai pitikö hän sitä vain kädessään.

Tässä tilanteessa poliisi ampui epäiltyä ylävartaloon.

Sairaalassa olevaa epäiltyä ei ole vielä puhutettu

Poliisilla ei ole tietoa miehen tilasta. Hänet toimitettiin heti tapahtuman jälkeen Pohjois-Karjalan keskussairaalaan ja sieltä myöhemmin Kuopion yliopistolliseen sairaalaan. Miestä ei ole vielä voitu puhuttaa.

–  Näissä tilanteissa on tyypillistä, että annamme sairaanhoidolle täyden työrauhan, ja he ilmoittavat meille, jos tapahtuu oleellisia muutoksia, Hämäläinen sanoo.

Vielä ei myöskään tiedetä, oliko sekavasti käyttäytynyt epäilty alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena.

Hämäläinen kertoo, että tilanteessa, jossa taksi pysäytettiin, poliisiauton takana ajoi toinen taksiauto ja mahdollisesti kolmaskin. Naiskuljettajan tekemä ryöstöhälytys oli näkynyt myös heille.

–  Poliisi on kuullut heitä, mutta yksi mahdollisesti paikalla ollut taksinkuljettaja on vielä tavoittamatta, Hämäläinen sanoo.

Tapauksen tutkinta jatkuu. Rikosnimikkeinä tällä hetkellä ovat törkeä ryöstö ja virkamiehen väkivaltainen vastustaminen. Epäilty ryöstäjä on 21-vuotias kontiolahtelainen mies ja Suomen kansalainen.

Poliisi pyytää tapauksen mahdollisia silminnäkijöitä ilmoittamaan havainnoistaan sähköpostilla vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi tai puhelimella 0295 415 232.

Poliisin aseenkäytöstä on tehty ilmoitus päivystävälle syyttäjä-tutkinnanjohtajalle. Valtakunnansyyttäjänvirasto ottaa myöhemmin kantaa poliisin aseenkäytön lainmukaisuuteen.

Taksiliitto: Taksiryöstöt harvinaisia, mutta yksinäinen yötyö ja humalaiset asiakkaat altistavat turvallisuusriskeille

Uusimmat

Kotimaa

Tykistöupseeri piirsi kannonnokassa kosmoskynällä nuotteja vihkoon – elokuussa tämän suosikkisäveltäjän arkiston aarteita lauletaan keskellä metsää Viitasaarella

Ex-työministeri Lauri Ihalainen listasi kymmenen keinoa työllisyyden parantamiseksi – yksi niistä on työllistymisseteli

Ilmassa ollut varjoliitäjä teki hälytyksen kytevästä hakekasasta Viitasaarella

Henkilöauto ajoi ulos Keuruulla – kuski ei itsekään tiennyt, miten auto päätyi ojaan

Ilmavoimamuseon pienet vieraat saivat uuden menopelin – "Muunnettiin staattisen hauskanpidonpuolustuksen tehtäviin"

"Enkä itse näe suurta eroa Israelin valtion ja Isisin välillä"  –  kansanedustajaksi valittu al-Taee pyytää anteeksi kirjoituksiaan

Neljä autoa peräänajokolarissa Nelostiellä Viitasaaren keskustan kohdalla – pohjoiseen menevä ajokaista suljettiin onnettomuuden vuoksi

Muuramen kunta yrittää herättää Riihivuoren laskettelukeskuksen henkiin: aloitti rinneyrittäjän etsinnän

Mies raiskasi 14-vuotiaan toistuvasti, tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen

Täydennystä viinitarjoiluun voi hakea vielä lauantaina – katso pääsiäisen muistilista aukioloista ja joukkoliikenteen aikatauluista

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.